82 сигнала са подадени в периода 13 март - 27 април от пациенти на онлайн платформа за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

81% от сигналите за недостиг на медикаменти касаят неразрешените и дерегистрираните лекарства.

32% от сигналите са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на коронавируса. Останалите обаче са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от пациентите, тъй като или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от пазара.

27 са сигналите за лекарства за лупус и ревматоиден артрит. С по-голям брой сигнали са неразрешени за употреба в България и дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и други.

12% от пациентите пишат в платформата и за липса на лекарство за рак на гърдата. Те обаче вече са напълно обслужени, тъй като от 18-и февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа.

Зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяването, гарантираха достъпа до лекарства, подчертават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия.

Асоциацията предлага улеснен достъп до нерегистрираните у нас лекарства да стане чрез промени в Закона за лекарствата и в Наредба 10, платформата за пациентски сигнали в партньорство с федерация „Български пациентски форум“.