Защо най-хубавата новина напоследък е залавянето на нападателите на журналиста Слави Ангелов?

Защото това е доказателство, че българската държава продължава да функционира въпреки епидемията и че бруталните посегателства над хора не остават безнаказани.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че покушението срещу Слави е

покушение

срещу държавата

Това е логично и вярно съждение, но реално покушението срещу Слави е нещо много повече - то е опит за злоупотреба със санитарните мерки. Идеята на биячите е била да останат скрити зад маските си заради заетостта на правоохранителните органи по спазването на карантинните мерки.

Заловени с безспорни доказателства са преките биячи, мутри от Подуене. Разкрити са и организаторите - левскарската агитка. Все още не са обявени конкретните поръчители, които са поискали да накажат Слави Ангелов заради текстовете, които пише. Заловените са наказателна бригада, която всеки, който може да отдели пари, може да наеме, за да се разправят с някого, който не им е угоден.

Когато това е журналист, е посегателство към демокрацията. Защото свободната журналистика е най-важното благо, на което се радваме през последните 30 години и сега в тези дни на изпитание осъзнаваме колко е ценна тя. Защото дава

репер на истината в

хаотичната обстановка,

която създадоха

социалните медии и

епидемията

Но тази наказателна бригада може да бъде използвана и за саморазправа с всеки. Например срещу кварталната продавачка, която не е била достатъчно любезна например. Даже дивите племена в Амазония не допускат саморазправите в примитивните си общества. Защото това руши тъканта на самото общество. Ако това се допусне, обществото се връща не в племенна организация, а по-назад - ставаме диви животни в джунгла.

Затова трябва да кажем браво на полицаите, следователите и прокурорите, които бързо в тази сложна обстановка си свършиха работата. По твърденията на разследващи от различни части на процеса заловените извършители са с напълно безспорна съпричастност и вина. Все още се събират доказателства за организаторите на тази наказателна бригада - лицата от фенклуба на “Левски”. Бихме призовали самите левскари да помогнат на властите, защото се лепи етикет на запалянковците на този велик отбор, какъвто те не заслужават. Все пак хиляди левскари си купиха карти за мачове, на които те няма да отидат, за да помогнат на любимия си отбор. С това си спечелиха възхищението на цял народ, а мутри като въпросния Младеж рушат авторитета, който си спечелиха феновете на “Левски”.

Друг е въпросът защо толкова години се допускаха такива паравоенни структури, маскирани като фенове, да съществуват. От една страна, те се подкрепяха от политически сили, за да могат да ги използват при разни ситуации, от друга страна - самата полиция, която, без да говорим за корупция, ги използва за информатори и да контролира агитките при мачове и разни вълнения. Така негласно поддържаха тези паравоенни структури.

Да кажем и нещо за организираната престъпност. Такива биячи са необходими на наркомафията, за да може да контролира разпространението - между другото при обиските в къщата на биячите са открити наркотици в търговски количества. Което означава, че освен с поръчкови нападения са се занимавали и с наркоразпространение. Градската легенда твърди, че именно тези т. нар.

фенфракции контролират

пазара на амфетамини

и даже имат “магазини”, маскирани като денонощни кафета, баничарници и пр.

Затова е много важно да бъдат разкрити организаторите на тези машини за насилие и разбойничество. Разбира се, конкретният поръчител да бъде заловен и обвинен, е повече от чудесно, но това, което не бива да се допуска, е средното ниво - хората, които приемат поръчките и поддържат биячите, да не се измъкнат. Защото извършителите са хванати, за поръчителите има версии, но организаторите не бива да се измъкнат, това е най-важното и ще бъде най-добрата новина.