Седем нарушения е открила полицията при проверка на декларациите, които шофьорите на автомобили предоставят на полицаите на КПП-тата при напускане на града. В тях те трябва да посочат основателна причина, която налага пътуването им. В някои от случаите хората декларирали, че отиват на работа, а в същото време проверка показала, че те нямат сключени трудови договори, а някои дори били регистрирани в Бюрото по труда като безработни. Има и случаи на измислени посещения на несъществуващи близки, само и само хората да отидат до заплануваните от тях дестинации.
Затова от полицията предупреждават, че над 400 служители ще бъдат ангажирани със спазване на реда през празничните дни. Контролът за излизане от града ще бъде засилен и няма да се допуска безцелно преминаване на КПП-тата. Пътуването се извършва, както и досега, само с основателна причина - било то по работа, заради здравословни проблеми или връщане на постоянен или настоящ адрес. Отделно, полицейски екипи ще охраняват по-големите православни храмове, търговски обекти и тържища заради очакваното по-голямо струпване на хора. Униформените ще следят и за изпълнение на противоепидемичните ограничения, и за спазване на правилата за движение. 
Само за тази седмица полицаите в Русе са съставили над 100 акта за неспазване на въведените забрани по време на извънредното положение. Граждани са глобени за неносене на предпазни маски и посещения на забранени зони, като голяма част от сигналите за нарушенията са дошли от други граждани. 16 пък са делата, образувани за неспазване на задължителна карантина.
Засилено ще бъде и пожарникарското присъствие покрай Великден. Службата вече е инспектирала всички църкви в Русенска област, където се предвижда оживление, като е проверена противопожарната организация и условията за евакуация.