От днес на сайта на Областна администрация Русе са достъпни две онлайн изложби, посветени на 141-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

На практика едната експозиция включва 46 изображения с висока резолюция, които представляват пълния текст на Първата българска конституция, която възражда страната за нов политически живот, като по този начин проправя и пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е сред най-демократичните за времето си, а също представлява вдъхновяващ израз на идеите за разделение на властите, върховенството на закона и справедливостта, както и на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.

Освен това отново на уеб страницата на Областната управа може да бъде посетена още една дигитална изложба, с която жителите и гостите на Русе имаха възможност да се запознаят на живо в началото на изминалата 2019-та година. Тя представя някои от основните и най-вълнуващи моменти от провеждането на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Нейната реализация беше възможна благодарение на Народното събрание на Република България, Областна администрация Русе и Държавна агенция „Архиви“, като тя беше посветена на 140-та годишнина от приемането на Първата българска конституция.

Предвидено е двете експозиции да бъдат достъпни до края на следващата седмица, като те могат да бъдат разгледани на следния интернет адрес: https://www.ruse.bg/izlojba-posvetena-na-purvata-bulgarska-konstituciya.

Ръководството на Областна администрация Русе поздравява всички юристи и служители в съдебната система по случай днешния им празник. Двамата заместник областни управители Свилен Иванов и Валентин Колев, които също са юристи, отправят пожелания към колегите си за здраве, все повече професионални успехи и удовлетвореност от ежедневните усилия, полагани при отстояване буквата на закона. „Бъдете достойни и честни хора! Нека за всички Ви водещи бъдат свободата и принципите на държавността!“, заяви още Свилен Иванов.