За последните 24 часа отбелязваме своеобразен рекорд при заразените с коронавирус. 48 души са новооткритите случаи, от тях 25 са в болница. Общо броят на заразените е 783. Това съобщи в четвъртък сутрин председателят на Оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

В тази връзка, знаете преди една седмица колко много хора имаше по улиците, колко не се спазваха мерките за физическо дистанциране и това е един от резултатите. Категорично има връзка – вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре, заяви ген. Мутафчийски.

Увеличението спрямо предния ден е 6,5%.

Няма нови области на разпространение на заразата.

За денонощието в София има 32 случая – в “Пирогов” – 5, във ВМА – 4, в Александровска болница – 2, в “Света София” – 2, Инфекциозна болница – 1. 18 души са амбулаторни.

В Смолян има 7 случая, Кюстендил, Сливен, Пловдив, Кърджали, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново, Добрич – все по един нов случай.

9 нови случая има на заразен медицински персонал – в Пирогов са двама, в ЦСМП – един, и двама други от София.

31 души са в интензивно отделение.

Починалите са с един повече – общо 37 са вече жертвите. Последната жертва на вируса е мъж на 70 години, издъхнал в “Пирогов”.

Излекувани към момента са още 17 човека. Общият брой на излекуваните става 122. Сред тях има 6 деца, които са изчистени. Вирусът не е регистриран при нови деца.

На територията на двата квартала с предимно ромско население – „Факултета“ и „Филиповци“, където мерките са затегнати, има общо 20 положителни с коронавирус.

Масовото тестване ще се случи на случаен принцип. То е започнало преди две седмици, метода на пуловете е по 5, за да не се изпускат бройки /при този метод се събира обща проба от няколко пациента. Ако резултатът е отрицателен – значи няма заразен в групата. При положителен резултат на извадката от пулове се прави повторно изследване на всеки един в групата – бел.ред./ Всеки метод има определена граница и тя е свързано с чувствителността на самите тестове. Ще се използва за някои групи във ВМА, както и в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По отношение на психиатриите – те имат строги системи за наблюдение на персонала и пациентите. Това са рискови звена наравно и със старческите домове. Специално внимание се отделя там за невъзникване на зараза, или ако възникне, бързо да бъде овладяна, съобщи началникът на Щаба.

В България хлорикин се ползва още от началото на лечението на заразените, но ефекта от лечението с него не е вълшебен. За лечение на инфекцията няма още лекарство, единственото сигурно е, че физическата дистанция е най-доброто лекарство.

И в столичния градски транспорт ще бъдат направени изследвания за коронавирус, увери ген. Метафчийски.

На територията на кв. Факултета и кв. Филиповци са установени 20 заразени с COVID-19 лица, които не са засечени по време на масовото изследване. По време на изследването е станало ясно, че контактните лица на заразените с коронавирус там са многократно повече от тези, подадени към РЗИ. „Затова се наложи карантина на кварталите, а колко ще бъдат тествани – изследването продължава, но над 200 души ще бъдат тествани“.

Въпреки пика на заразени, идеята за възобновяването на ваксинациите на децата остава, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Ще сведем до минимум риска като определим дни от седмицата, в които ще се работи само за деца, иначе личните лекари работят така, че да не представят опасност нито за себе си, нито за пациентите си“, допълни Кунчев.

Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос и трябва да има ясни данни за епидемиологичната ситуация към 13 май, за да мислим за удължаването му. Отпадането на мерките трябва да бъдат съчетани с реалности – че е овладяна ситуацията, че има достатъчно реанимационни легла, и др. – в други страни се говори за отхлабване на мерките, които при нас, обаче, не са налагани – например отваряне на фризьорски салони или железарии, посочи ген. Мутафчийски.

Един от критериите за приемане в болница е сатурацията /насищането на кръвта с кислород – бел.ред./ да падне под 92%, уточни началникът на Щаба. „Очаква се изследване каква е ролята на клетъчния имунитет, който може да се окаже по-важен от наличието на антитела. В момента има работна група на ВМА и Центъра по заразни и паразитни болести, която се занимава точно с такова научно проучване“, допълни ген. Мутафчийски.

Щабът ще препоръча прекратяване на полетите между Лондон и Варна, стана ясно още по време на брифинга. Още вчера кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до Щаба с молба полетите от Лондон до Варна да бъдат прекратени. Те са три пъти седмично.

„София има множество огнища, не е само в ромските махали, но там има множество заболели, което ни кара да сме по-внимателни. Цялата територия на София е в огнища, затова призовавам софиянци да не пътуват, защото това ще доведе до масов бум на заразени в цялата страна – това е голямата опасност, а не е репресия срещу гражданите. Само вчера като обявихме, че ще бъдем по внимателни на КПП-тата, цяла София се юрна да се изнася още в сряда“.

Масовото тестване в София ще се извърши по епидемиологични характеристики и по прицелни групи, които са застрашени.

В Паничерево се взимат по около 80 проби на ден, но заради празниците се очаква завръщането на още поне 100 човека, идващи основно от Великобритания, съобщи още Кунчев.