Изолиран от болницата сектор за лечение на заразени с коронавирус е в готовност да приеме своя първи пациент. Новопригоденото отделение се намира на гърба на Хирургичния блок с вход откъм бул.“Придунавски“, където допреди 3 години се помещаваше кардиологичната болница „Медика Кор“. Секторът разполага с 30 легла и има възможност за интензивно лечение на шестима пациенти с усложнения след заразяване с Ковид-19. В него ще се настаняват болни не само от Русе и областта, но и от Разград, където местното Инфекциозно отделение е закрито и потокът от пациенти се влива в „Канев“. Специализираният сектор се разкрива, за да се облекчи отделението по инфекциозни болести, което да продължи да поема типичните си случаи - пациенти с хепатит и стомашно-чревни разстройства и др. Там, в изолиран сектор, все още се лекуват двама души са коронавирус - първият пациент с тази инфекция, мъжът на 51 години, който даде положителна проба след завръщане от работното си място в ски-курорт в Австрия и жена на 67 години, прибрала се от Канада. И двамата са в много добро състояние.
„Получавам постоянно запитвания за готовността на болница „Канев“ за прием и лечение на пациенти от Ковид-19. За мен, с наличния ресурс като лекари, апаратура и техника, сме готови да поемем необходимия брой пациенти. Постарали сме се да имаме всичко необходимо и за карантинирани пациенти, и за интензивно лечение на пациенти в усложнено състояние“, каза директорът на здравното заведение Иван Иванов. 
Отделението разполага със самостоятелен вход извън болницата и така не се стига до смесването на потоци от хора. В коридора му са поставени специализирани лампи за дезинфекция. Секторът разполага с лекарски кабинет, в който ще се преглеждат пациентите, преди да бъдат приети, както и стая, оборудвана с апарат за снимки на белите дробове.
Разполагаме с две стаи, обособени като реанимационни сектори, където има 6 апарата за обдишване и 8 реанимационни легла, като се очаква доставката на още от Министерството на здравеопазването. Заявили сме 12 апарата, тъй като с наличния персонал смятаме, че можем да поемем този брой пациенти, обясни Иванов.
След т.нар. изолационен сектор за болни се намират помещенията на медиците, където те могат да свалят защитните си облекла, да се дезинфекцират и да си отдъхнат. В тях вече се намират и стекове бутилирана вода, дарени на медиците.
„Във всяка стая има звънец за спешно повикване на лекар. Имаме достатъчно предпазни облекла от висок клас, както за еднократна, така и за многократна употреба, калцуни, маски, очила, шлемове. Отделението е напълно заредено с най-необходимите предпазни средства за нашите медици. Но не се знае колко време ще продължи извънредното положение, затова винаги имаме нужда от консумативи. Наблюдава се голям отлив от пациенти, а болницата е огромна и се нуждае от солидна издръжка. Държавата ни гарантира около 85% от средномесечната заработка по индикативните стойности на Здравната каса, но това по мои сметки би довело до срив във възнагражденията на медиците. Въпреки това не се оплакваме, тъй като държавата е в криза. Всяко дарение на болницата е спестен лев, с който ние ще можем да си платим сметките и да издържаме медиците, които работят“, коментира директорът на „Канев“.
Обобщена справка отпреди няколко дена показва, че болницата е получила дарения в размер на над 350 000 лева. В същото време петима лекари от „Канев“ са изявили желание да работят като доброволци в сектора за лечение от коронавирус. Подобна е волята и на санитари и на сестри, както от болницата, така и от външни структури, които са декларирали готовност да помагат на пациенти в специализирания сектор.