Към клуба не вървят никакви пари, сметките са запорирани, футболистите чакат заплати, не знам дали ще ни има като отбор.
Долу-горе така може да се обобщи казаното преди два дни от старши треньора на „Дунав“ Людмил Киров.
Става дума, че играчите се надяват да получат възнагражденията си за февруари и март, а по принцип тези преводи се правят до 15-о число всеки месец. След тази дата всеки състезател може да разтрогне едностранно договора си по вина на клуба.
„Положението наистина е тежко, мъчително и тягостно. Ръководството прави всичко възможно според възможностите си да преведе през тази седмица част от една заплата. Честно казано, нямам представя каква ще е тази сума“, каза пред „Утро“ потърсеният вчера за коментар клубен администратор и изпълняващ функциите на изпълнителен директор Свилен Стефанов.
Чест му прави, че откликна на обаждането ни, тъй като президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов заяви преди десетина дни, че няма и не желае да говори на тема „Футбол“.
„Най-лошото е, че договорът за реклама с общината за 200 000 лева на практика е блокиран. Тези средства  бяха гласувани, а не знам кога ще ги получим. С тях клубът би поел глътка въздух“, продължи Стефанов,
На въпроса дали има футболисти, подали вече молби за разтрогване на договорите си, той отговори, че не знае за такива случаи.
Въпросът не е дали, а кога ФК „Дунав“ ще обяви фалит.
Така май изглежда картинката към днешна дата.
По принцип и според спортния министър Красен Кралев, ако обстановката с коронавируса се успокои, играчите ще имат право да излязат за първи тренировки по средата на май. При благоприятна ситуация първенството ще бъде подновено в началото на юни.
Дотогава, по всичко личи, футболистите на „Дунав“ ще имат да вземат априлска и майска заплата плюс най-вероятно неизплатени пълни възнаграждения за март. Какви са възможните сценарии?
ВАРИАНТ „А“
Играчите да разтрогнат масово договорите си, нещо,  което едва ли ще се случи, след като други клубове нямат интерес към тях /изключваме с уговорки Благой Макенджиев и Стефан Христов/. По всяка вероятност всички ще търпят с празни джобове. Тук възниква въпросът дали ще бъдат изхвърлени от квартирите си заради неплатени наеми и куп други сметки.
ВАРИАНТ „Б“
Всички опитни футболисти да си тръгнат като един, а „Дунав“ да доиграе първенството с юноши, тъй като все пак клубът има подписани договори за участието си в Ефбет Лига /този за тв правата е един от тях/.
ВАРИАНТ „В“
Отборът да избута някак последните мачове в елита, след което да бъде обявен фалит. Става дума не за  зачеркване на клуба, а за мъжкия тим, а може би и за формациите с юноши до 17 и 19 години. Защо? Защото тези отбори, видите ли, тежат с разходи по домакински мачове и двубои като гости.
ВАРИАНТ „Г“
Фалитът е факт и по силата на наредбите в БФС отборът изпада през дивизия до Трета лига, там, където го чакат „дербита“ със „Суворово“, „Тополи“ и „Устрем“ /Дончево/. Долу-горе ще е със статута и реномето на „Дунав“ /Долни Цибър/.
Кои ще се футболистите в този дунавски тим? Естествено, че юношите, русенските момчета. Финансовите им претенции ще са почти никакви, а по-добрите от тях ще отидат в други тимове.
А школата? Какво става с нея?
Може би ще се работи само с футболисти във възрастовите групи до 15 години, а техните родители - това е публична тайна - ще продължат да плащат за заниманията им по 40 лева на месец.
Друг е въпросът дали тези такси са съобразени със закона.
И да не са, все пак треньорите в школата получават заплати с част от тези такси. А те, като всички, също имат да посрещат нужди.
С прекрасна база, каквото нямаше преди 10 години, „Дунав“ ще се завърне там, където беше преди точно едно десетилетие - с мачове срещу „Тополи“, а в най-лошия случай с двубои срещу „Дунав“ /Батин/ и „Младост“ /Екзарх Йосиф/.
ВАРИАНТ „Д“ /да влязат оптимистите и фантастите!/
Играчите и треньорите стискат зъби, идва ден, в който общината включва апарата за командно дишане със заветните 200 000 лева, отнякъде изниква сериозен спонсор и човек, който иска да има футболен тим в елита. Феновете се радват, че пак ще имат отбор.