Трябва да се разреши на хората да излизат - за предпочитане извън града, за да могат да спазват нужната дистанция", апелира белгийски учен, който критикува мерките в някои страни.

Досега се смяташе, че спазването на дистанция от два метра е достатъчна, за да се предотврати заразяване по въздушно-капков път. Но дали е така и при упражняването на спорт, когато човек тича или кара колело?

Важна тема, особено за държави като Германия, където индивидуалното спортуване е разрешено дори и в условията на карантина. Най-много двама души имат право да тренират заедно, ако спазват необходимата дистанция. Осигурява ли тя защита? Отговор на този въпрос се опитаха да дадат от университетите в Льовен (Белгия) и Айндховен (Нидерландия).

При бърза скорост е необходима 20-метрова дистанция

“Когато издишвате въздух при тичане или каране на колело, многобройни микроскопични капчици слюнка политат във въздуха около вас”, обяснява Берт Блокен, който ръководи изследването. Учените са проследили с помощта на специална светлина движението на невидимите капки, които човек издишва при ходене, тичане и каране на колело.

Те стигат до заключението, че при нормално ходене е необходимо разстояние от четири до пет метра между двама души, за да не достигат капчиците слюнка до лицето на другия. При тичане и бавно каране на колело те препоръчват да се спазва дистанция от 10 метра, а при по-бързо придвижване - дори 20 метра.

„Ако се спазва необходимата дистанция до другия човек, няма риск“, казва Блокен. Той критикува решението на Франция, която разрешава на хората да се движат в радиус от най-много километър до собствения си дом и то само в рамките на един час.

„Това решение не е много умно. Фактически то означава, че в градовете много хора ще тренират на малко пространство и ще се движат близо един до друг. Обратното на това, което трябва да се прави”, казва белгийският учен.

"Хората трябва да могат да излизат"

Блокен смята, че индивидуалният спорт в свободното време не трябва да бъде ограничаван. „Трябва да се разреши на хората да излизат - за предпочитане извън града, за да могат да спазват дистанцията“.

Самият Блокен кара често колело, но избягва велоалеите и се движи по големите улици, които в последно време са спокойни заради ограниченията за излизане. “Никога през живота си не съм карал колело толкова спокойно”, признава той.