Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди днес Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, критикувайки неограничените правомощия, приети от някои страни, предаде Франс прес.

Може да са необходими извънредни мерки за справяне с тази кризисна ситуация в общественото здравеопазване, но извънредната ситуация не е картбланш за пренебрегване на задълженията по отношение на правата на човека, каза Бачелет на видеоконферентно заседание на базирания в Женева Съвет по правата на човека, първото в историята на тази институция.

Извънредните мерки трябва да са необходими и пропорционални, отбеляза тя и изрази дълбоко безпокойство от приетите от някои страни неограничени кризисни правомощия.

В някои случаи епидемията се използва, за да се оправдаят репресивни промени в законодателството, които остават в сила дълго след края на кризата, каза Бачелет, без да спомене конкретни държави. Тя каза, че е обезпокоена също от случаи на ограничаване на медийната свобода и свободата на словото и изказа опасения, че мерки, представяни като борба с дезинформацията, може да се използват за принуждаване на критиците да мълчат.

В някои страни вече видяхме съобщения за наказани журналисти за това, че са съобщили за липса на маски, за порицани медици, информирали, че нямат защитни средства, или за обикновени хора, арестувани, понеже са публикували съобщения за пандемията в социалните мрежи, допълни Бачелет, напомняйки, че критичността не е престъпление.

Бившата чилийска президентка призова също правителствата да разширят значително достъпа до информация и точни статистики за пандемията, подчертавайки, че прозрачността е от първостепенно значение и може да спаси живота на хора при здравна криза.

Бачелет апелира също страните да закрилят най-уязвимите при здравната криза - бедните, затворниците, жените и мигрантите.

Ако не бъде овладяна, пандемията заплашва да създаде още по-голямо неравенство, предупреди тя и отново прикани да бъдат смекчени международните санкции срещу страни като Иран.