Шоколадът – любимата храна на толкова много жени (а и мъже) по света. Повечето от нас го намираме за невероятно вкусен. Обичаме го във всякакъв вид – било то крем, брауни, мъфини торта, мус, кекс, вафли, готови десерти или просто блокче от любимата ни марка. И обожаваме да си похапваме шоколад до деня, в който решим, че е време да влезем във форма, да отслабнем, да се подложим на диета или просто да спрем да консумираме сладко. Тогава се налага да се сбогуваме с любимото ни лакомство и се чувстваме тъжни. Но дали наистина трябва да предприемаме чак такива лишения? Може ли така обичаният ни шоколад да е част от диетата? Добра идея ли е да си похапваме често от него, ако искаме да отслабнем?

  • Малко Шоколад Поддържа Апетита Ни Под Контрол

На всички ни се е случвало да изпитваме неконтролируемо желание за още и още шоколад. После изяждаме един цял шоколад и се чувстваме щастливи. Но това не е редно. Съветваме Ви да ги преборите с консумацията на тъмен шоколад в малки количества. Например, хапнете едно редче тъмен шоколад заедно с обяда си. По този начин ще предотвратите желанието за похапване на сладко по-късно през деня. Вафли, бисквити и други богати на въглехидрати десерти са далеч по-нездравословна и лоша опция. А и така ще имате време да изгорите калориите от него. Черният шоколад е един здравословен вариант за десерт, стига да не прекалявате с консумацията му.

  • Шоколадът Ни Помага Да Сме По-Спокойни и Уравновесени

Знаете ли, че на високите нива на стрес може да доведе до наддаване на тегло? Стресът причинява покачва на нивата на кортизол - хормон, който повишава кръвната захар, потиска имунната система. Необичайно високите нива на кортизол стимулират апетита и дори могат да доведат до наддаване при някои хора. Консумацията на тъмен шоколад увеличава нивата на ендорфин и серотонин в мозъка, което може да помогне за намаляване на чувствата на безпокойство. Именно заради това се чувстваме по-щастливи след като сме яли шоколад.

  • Любимото Ни Сладко Изкушение Ни Държи Сити за Дълго Време

Похапването на тъмен шоколад от време на време може всъщност има положителни свойства. Той може да подсили храносмилането и да ви накара да се почувстваме по-сити. Тъмният шоколад е богат на мононенаситени мастни киселини. Те представляват мазнини на растителна основа, които засилват метаболизма ви и ще ви помогнат да изгорите калории и мазнини.

  • Може Да Се Спортувате Повече, Ако Ядете Шоколад

На всички е ясно, че ако искаме да отслабнем, трябва да започнем да спортуваме и да правим упражнения. За много хора това е най-трудната част. Дори още по-сложна от спазването на диета, защото понякога изисква много повече усилия. Високото съдържание на какао в тъмния шоколад има противовъзпалителни свойства, които могат да накарат тялото ви да се чувства по-добре. Това означава, че мускулната треска ще Ви се стори по-лека и поносима. А когато се чувствате добре, вероятността да се захванете по-активно със спорт е по-голяма!

  • Избягвайте Да Си Купувайте Шоколад!

Най-важният ни съвет: не си купувайте шоколад. Знаем, че в супермаркетите често са налични всякакви промоции. Избягвайте ги. Не се запасявайте с няколко шоколада „за всеки случай“. Не дръжте шоколад на бюрото си на работа. Ако някой има рожден ден и Ви почерпи с шоколадов бонбон – покажете уважение и си вземете, но и повече. Колкото по-далеч стои шоколадът от вас – толкова по-лесно е да не го ядете.