На 31 март компанията „Фуджифилм“ обяви началото на клинични изпитания в Япония на лекарството „Авиган“ (генеричното название е Фавипиравир) срещу новия коронавирус (COVID-19), пише японският вестник Nihon Keizai.

В края на февруари японското правителство препоръча на „Фуджифилм“ да обсъди възможността за увеличаване на производствените обеми на Фавипиравир, а в началото на март компанията възобнови производството на това лекарство.

„Като се има предвид възможното увеличение на търсенето поради разпространението на вируса, ние създаваме верига за доставки, както и провеждаме други подготвителни дейности“, казват от PR отдела на компанията. По същото време през март „Фуджифилм“ започва да обсъжда провеждането на клиничните изпитания.

Подробности за изследването, включително план за проучванията, брой центрове и субекти, критерии за включване и необходимостта от създаване на контролна група, не не се съобщават. Междувременно целта на изследването е да се получи сертификат от „Фуджифилм“

През март 2014 г. Фавипиравир, създаден „Фуджифилм“, получи сертификат за производство и продажба като ефективно средство срещу нови или повтарящи се грипни епидемии.

Независимо от това, поради наличието на механизми на влияние, които съществуващите антигрипни лекарства нямат, както и тератогенния риск, идентифициран по време на тестове върху животни, Фавипиравир е позициониран като лекарство срещу разпространението на високопатогенни грипни вируси, които са резистентни на съществуващите противогрипни лекарства. В тази връзка той може да бъде произведен и разпространен само по искане на министъра на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония.

Механизмът на действие на Фавипиравир е селективното инхибиране на РНК полимерази, участващи в репликацията на грипния вирус, който е едноверижен РНК вирус с отрицателна верига.

Освен това по-рано бяха проведени различни проучвания, които показаха, че фавипиравир е ефективен не само срещу вируса на грипа, но и срещу хеморагична треска при Ебола, Марбургския вирус и други вирусни заболявания.

Новият коронавирус (SARS-CoV-2) е едноверижен РНК вирус с положителна верига, но учените се надяват, че Фавипиравир ще блокира РНК полимеразата на този вирус. В Китай и Япония се провеждат различни клинични изпитвания, проучвания и проучвания чрез наблюдение.

Междувременно в Япония пациентите получават Фавипарвир, произведен от „Фуджифилм“, обаче патентът за това вещество е изтекъл, така че в Китай те се лекуват с генерично лекарство. На 17 март 2020 г. Министерството на науката и технологиите на Китай въз основа на две клинични проучвания изрази становището, че Фавипиравир е ефективен срещу COVID-19.