Почти никой от сектор „Хотели и ресторанти“ няма да може да се възползва от държавната помощ „60/40“. Това показват данни от анкета на Българската стопанска камара (БСК) и вътрешна такава на Асоциацията на заведенията в България, цитирани от председателя на асоциацията Ричард Алибегов пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние сме затворили, нямаме приходи, схемата „60/40” е невъзможна за ресторантьорския бранш, а в хотелиерския ще се възползват само големите хотели и то едва ли за повече от 10% от служителите. Тази мярка, при 100% спад на оборота, е неприложима“, категоричен е той.

Председателят на браншовата организация припомни, че те многократно са давали идеи за ефективни мерки, които да се предприемат за сектора. Като пример той даде предоставянето на безвъзмездна помощ за служителите под формата на една минималната работна заплата и освобождаване на фирмите от осигурителна тежест.

„За момента няма кредитна и данъчна ваканция, няма решение и за наемните отношение. Наемите си текат и сметките за ток и вода си текат“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията. По думите на Ричард Алибегов ликвидни средства в ресторантьорския бизнес няма, а ако има, те са пазят, за да се ползват за плащане на наеми и сметки.

„Гъвкавостта на банките трябва да излезе извън рамките на извънредното положение – трябва да е за срока на карантината и още толкова след това. Ние прогнозираме, че ще ни трябват 12 месеца за възстановяване на оборотите от периода преди да затворим“, пресметна Алибегов.

Според него до края на месец май повече от 50% от служителите в сектора ще бъдат освободени. По думите му, след като кризата премине и заведенията отново отворят, то те ще имат нужда от половината си персонал, защото потреблението няма да е същото. „На 95% от дейността в ресторантьорството и туризма, е замразена. Масово хората са в неплатен отпуск, около 20% са освободени, до края на май повече от 50% ще бъдат освободени“, каза той.