От днес завод "Арсенал" ще възстанови производството си, но с намален състав, съобщи БГНЕС.

Това беше първото предприятие, което изцяло затвори врати заради епидемията от коронавирус. В него работят близо 9000 души. Отделно предприятието е свързано с много външни фирми. В понеделник „Арсенал” започва работа, но съставът ще бъде оптимизиран с 2000 души, а мерките за дезинфекция са драконовски.

Предприятието започна производството на дезинфектанти, почистващи спрейове за ръце, медицински маски. Такива ще бъдат раздадени днес на хората, които отидат на работа.

"Дунарит" вече съобщи, че също от днес започва работа с работници на санитарния минимум - от 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа, за да довършат започнати поръчки. Останалите работници са пратени вкъщи.

В схема на ротация на екипи през 14 дни работи и русенския завод ВИТТЕ Аутомотив. Работата в производството е организирана на групи, което позволява на всяка от групите да бъде изолирана (да си бъде вкъщи) минимум 14 дни. За администрацията е въведена работа от вкъщи, като винаги има представител от съответния отдел в компанията, съобщиха от предприятието.

Това е едно от първите предприятия у нас, което въвежда строги предпазни мерки още в началото на февруари. Компанията е координирала всички мерки с опита на колегите си в Китайския завод на Групата, и всички мерки взети в Китай в борбата с разпространението на заразата са приложени и в българския завод.  Така, още преди два месеца е задействан антикризисен план, при който са набавени дезинфектанти и антибактериални гелове за два месеца напред като точките за лична дезинфекция на ръцете са разположени на над 150 различни места в завода. Осигурени са дезинфекциращи комплекти за почистване на техниката в производството и повърхностите във всеки офис. За всеки от 920-те служители са закупени маски за еднократна и многократна употреба. Въведено е измерване на температурата два пъти на ден - при влизане на работа, както и по време на работа, за да се изключат възможни случаи болни хора да влязат във фирмата.  За посетителите в завода са приложени извънредни превантивни мерки като попълване на въпросник, задължително наличие на маска и измерване на температура на входа. За логистичните офиси и КПП-тата са изградени предпазни паравани с цел изолация от контакт. Фирмената столова не спира да работи в тези условия, но и тук са въведени сериозни предпазни мерки - храната се дава в кутии за еднократна употреба, заедно с прибори и чаши за еднократна употреба. Служебният транспорт се дезинфекцира между ротацията на смените, като всички шофьори са с предпазни маски, както и персоналът, който пътува. Компанията прави редовна глобална дезинфекция на завода, а всеки ден в предприятието на разположение е и медицинско лице.

Със свито производство ще продължи "Стомана Перник", става ясно още от данните до момента за състоянието на индустрията ни.

„Бургаска корабостроителница“, която има договор с партньори от Русия за ремонт на кораби, няма как да работи на пълни обороти, защото руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Затова дейностите по ремонтите са отложени за неопределено време. Бавят се и доставките на материали, които заради кризата сега, идват три пъти по-бавно.

Най-големият кораборемонтен завод у нас - „Одесос“ във Варна, закъсва по подобни причини - работа има, но тя не може да бъде свършена, без да присъстват чуждестранните специалисти, които контролират ремонта, да пътуват.

Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас - в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души.