Да няма струпвания на хора по аптеките, а в тях да се влиза само един по един. Тази инструкция вероятно се струва пълна подигравка на жителите Иваново, тъй като те не разполагат с нито една аптека. Според анализ на Института за пазарна икономика, Иваново е една от 17-те общини в България, където няма аптека. И 8 хил. жители на общината трябва да пътуват километри, за да си купят някое лекарство.
Не много по-добре са и живеещите в Две могили, където 8000 души население се обслужват от една аптека. Същото е положението в Борово, а в Сливо поле и Ценово има по две. Колко добре се зареждат те в тази криза, е отделен въпрос.
С най-лесен достъп до лекарства се оказват жителите на Бяла, където на една аптека се падат 1708 души. В областния център Русе, един обект обслужва средно 1875 жители. Във Ветово на опашки пред всяка аптека се редят 3754 души. 
Важно е да отбележим, че наличието на аптека в  общината не означава, че достъпът до лекарства е добър. Много малки населени места нямат лесен достъп до аптеки, а на места е проблем и липсата на адекватен транспорт до голямата община. Положение, което бе неприятно и преди да се разрази пандемията. А сега с на практика спрения обществен транспорт и блокадите около големите градове снабдяването с лекарства в малките общини става още по-сложно. Добрата новина за жителите им е, че засега заразените с коронавирус са съсредоточени в обградените с полиция големи градове и ако си останат у дома едва ли заразата ще стигне до тях.