Една от най-големите фирми в Русе - „Монтюпе“, спира принудително, тъй като поръчките от големите европейски автомобилостроители са анулирани. Това съобщи Българска браншова камара машиностроене, според която вече целият бранш е в тежко състояние заради извънредното положение в цяла Европа, въведено заради пандемията с Ковид-19.
Компанията дава работа на около 1000 души. Първоначалното съобщение там е било за спиране от 6-и до 10 април, но впоследствие решението е променено и заводът ще спре още в понеделник, засега до 10 април.
Огромен проблем не само за „Монтюпе“ а и за други  фирми са блокадите около градовете, тъй като голяма част от работещите живеят в околни населени места на десетки километри от Русе. Забавят се и доставките на материали от западните страни. Вместо за 10-12 дни както досега, те стават за 20-25 дни. 
Надеждите на производителите са ситуацията в Западна Европа да се нормализира възможно най-скоро и поръчките от Германия, Франция и др. да се възобновят. Ако извънредната ситуация и съпътстващият я срив в автомобилостроенето продължат, не е изключено отделни производства да бъдат изнесени в други страни, смятат от браншовата камара.