260 души разпуснати по домовете до второ нареждане, анулирани плавания и огромни загуби - това е ефектът върху единствения български речен круизен оператор „Дунав турс“ от забраната за екскурзионни пътувания по водните артерии на Европа заради пандемията от коронавирус.
В момента четирите пътнически кораба на компанията са на котва в Линц, а „Елегант Лейди“ е в пристанище в Нидерландия. Единствено пасажерът „Ариана“ е успял да направи един круиз с германски туристи от 2 до 10 март, но след влизане в сила на извънредното положение и той е закотвен в Австрия.
Засега екскурзиите по Дунав, Рейн, Майн и Мозел са спрени до 2 май, но ако срокът на извънредното положение за ограничаване на епидемията от Ковид-19 се удължи след 13 април, туроператорът ще насрочи нова дата за начало на тазгодишния сезон.
„Нашият бранш е ударен тотално от тази епидемия, защото ние работим само с туристи. В момента нямаме приходи, а само разходи. Моряците, механиците, капитаните, сервитьорите и помощният персонал, които сега са в принудителен отпуск, със сигурност ще получат заплати за този месец, но ако срокът на извънредното положение са удължи, не мога да прогнозирам какво ще се случи занапред с възнагражденията им“, коментира вчера за „Утро“ главният изпълнителен директор на „Дунав турс“ АД капитан вътрешни водни пътища Светослав Филев. Допълни, че не се предвижда отмяна на трите круиза за българи в края на сезона през ноември.
Администрацията във фирмата работи на ротационен принцип. Тези, които са в офиса, работят по един в стая, останалите си вършат работата онлайн от домовете си.
Товарните превози по цялото поречие на Дунав не са спрели, но съм издал заповед на екипажите да не слизат в чуждите пристанища, за да нямат контакт с други хора, каза изпълнителният директор на БРП Румен Попов. Той изрази недоволство от Румъния заради спиране на фериботните линии Никопол-Турну Мъгуреле и Свищов-Зимнич, заради които на двата моста над Дунав има голямо натрупване на камиони. Засега единствено работи фериботната връзка Оряхово-Бекет, но тя е крайно недостатъчна да поеме такъв голям трафик от тирове.
Останалите превозвачи на товари по Дунав също не са спрели и са издали идентични забрани за слизане на екипажите си на чуждите пристанища без нужда, установи проверка на „Утро“.