Извънредното положение заради епидемията от Ковид-19 оставя без заплата над 2000 души, а множество дребни бизнеси са ограничили дейността си, като някои са спрели работа изцяло. Ако специалните мерки за ограничаване на епидемията продължат и след 13 април - а вероятността е съвсем реална - това ще затрудни финансово множество домакинства, които имат да плащат сметки, наеми и кредити. Същото се отнася и за бизнеса, който без дейност няма да реализира приходи и съответно няма да може да изплаща заплати.
Най-преките ефекти са върху туристическия бранш. Наетите в хотели и ресторанти в областта са 2225 души. 
Почти всички работещи в заведенията за обществено хранене са пуснати в неплатен отпуск, което значи, че няма да имат доходи до 13 април. Хотелите могат да работят с известни ограничения, но посещенията в тях са паднали с 80-90%, като процент ще расте към 100. Някои от местата за настаняване вероятно ще успеят да задържат хората си на работа още известно време, но повечето няма да могат.
Най-тежко е ударен областният център Русе, където в хотели и ресторанти работят 1845 души. Няма да е по-добре и в Иваново, където в туристическия бранш е зает всеки десети. Бяла с 237 заети в туризма също ще усети силно ефектите от кризисното положение.
Но не са само хотелите и ресторантите, цялата търговия с изключение на хранителните магазини и аптеките е снижила оборотите в пъти. Някои вече затвориха врати докато отмине кризата. Други работят цял ден за двама-трима клиенти. Фризьорските салони, които толкова подразниха началника на Националния оперативен щаб ген.Венцислав Мутафчийски, са отворени, но на кого му е до прически и грим в този момент? И кой ще те види, когато си с маска?
Такситата по улиците рязко намаляха, тъй като все по-рядко някой ги търси. Всъщност пред колапс е целият пътнически транспорт, който също осигурява заетост на много хора.
Изключение от тази картина са само големите хранителни магазини, където не само не освобождават, но и търсят хора. От няколко дни „Кауфланд“ усилено търси служители на пълно и непълно време, хигиенисти и др. 
Глътка въздух бизнесът може да получи ако най-после бъде регламентирана лансираната още преди десет дни идея държавата да плаща 60% от заплатите на служителите, които заради извънредното положение остават без работа. Предложение, което бе одобрено единодушно от всички, но кой знае защо още не е факт. Междувременно обаче се появиха други идеи, някои от които бяха гласувани и кашата стана пълна. В петък депутатите гласуваха, че работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие. Мярка, която при извънредно положение повече от месец може да принуди работодателите вместо да пускат служителите си във временен отпуск директно да ги освободят. Приет беше и уникално неадекватен текст в закона за извънредното положение, който фиксира всички цени в държавата - нещо, което не съществуваше дори по времето на социализма. Така че сега целият закон ще трябва да се прегласува - нещо, което само ще забави приемането на адекватни мерки за подкрепа на населението и бизнеса.