Военните могат да контролират движението в страната, отделни региони и КППта. Могат също да спират движението на лица и превозни средства, докато не дойде полиция, както и да извършват проверки за самоиличност. Тези правомощия на армията бяха приети окончателно на второто четене на закона за извънредното положение.

Военните могат да прилагат и сила срещу нарушаващите епидемиологичните мерки, но това трябва да е само при абсолютна необходимост, се посочва още в закона. Всичко това обаче ще се случва само с решение на Министерския съвет.

Тези текстове се превърнаха в едини от най-спорните при гласуването на закона за извънредното положение. От левицата твърдо възразиха на тази точка. „Ще изкараме танковете и бетеерите, докато не дойдат органите на МВР ли? Нали си представяте, че това са свъхмерки. Ако има терористична заплаха „да“, но когато става въпрос за лица избягали от карантина, ми се струват свръх усилия. Има военна полиция, ако е нужно“, каза Таско Ерменков от БСП и оцени предложението като създаващи напрежение сред населението.

„Въоръжените сили и органите на МВР отдавна тренират и знаят как да се справят в извънредна ситуация, каквато вече обявихме. Само конретизираме какво точно може да прави армията в това извънредно положение“, контрира Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Никъде не се споменава в закона, че могат да се използват танкове, бетеери, ескадрони, конници. Не се обявява мобилизация. Обстановката се променя с всеки ден. Не знаем какво ще е утре“, каза срещу аргументите на левицата вносителят на предложението Димитър Лазаров от управляващите и уточни, че военните ще се включват в извънредните действия, само ако се наложи.