7 самотно живеещи възрастни русенци се обадиха на разкритите телефони на общината за доставка на храни и лекарства в първия ден на акцията в подкрепа на най-уязвимата група. Други 20 сигнала и запитвания във връзка с извънредното положение, работата на магазини за дрехи, цветя, затварянето на хотели, издаването на болнични са постъпили на открития горещ телефон в администрацията в понеделник. 
Само една от седемте заявки на русенци в затруднено положение, за които няма кой да се погрижи, е била за покупка на храна. Останалите шест са за лекарства, заверки на рецептурни книжки, каза за „Утро“ шефката на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Катя Петрова. Тя подчерта, че от общината са се ангажирали лично да информират най-уязвимите русенци, като вече са се свързали с трима нуждаещи се, за да ги попитат от какво имат нужда. Хората са останали поласкани, като още вчера са подготвили списъци с продукти, за да може общинските служители да им напазаруват. Услугата е свързана с необходимостта от ограничаване на излизането на тези граждани. 
Общинските служители не вземат парите предварително, а разполагат със служебен аванс. Доставките на храни и лекарства стават на адрес до вратата, а след представянето на касовата бележка се заплаща стойността на стоките. След представянето на списъка с храни служителите подробно разпитват нуждаещите се за конкретен вид стока, марка, като се пазарува от големи хранителни вериги. Човекът, пожелал да получи в понеделник храна, живее на центъра, служителите са пазарували от магазин в централната част, а стойността на покупките е била 36 лева. 
В момента общината има изключително много социални услуги по домовете, като по този начин се разширява обхватът на предоставяните - домашен социален патронаж, интегрирани здравни услуги, личен асистент, домашен помощник. От социалната дирекция на общината обаче посочват, че няма как да не се отзоват и на други сигнали. Целта ни е да се погрижим за най-уязвимите наши съграждани, които в този момент не могат да разчитат на друг, каза още Петрова. 
Заявките за закупуване на хранителни продукти и лекарства могат да се правят всеки работен ден от 9 до 17 часа на телефони: 082/506 702 и 082/506 769. Заявките, направени в сутрешните часове на деня, ще бъдат доставяни следобед на същия ден, а тези, направени следобед - на следващия ден.