500 предпазни маски ушиха вчера само за няколко часа до обед преподавателите по практика в работилниците на Професионалната гимназия по облекло. Маските веднага са били занесени в основно училище „Любен Каравелов“ и в Регионалното управление на образованието.
Идеята е на директорката на гимназията Диана Иванова. Знаем, че това е един от най-дефицитните артикули в тази тревожна ситуация, и решихме да помогнем с това, на което сме способни, каза за „Утро“ Иванова. От гимназията разпратили предложение до училищата и веднага получили куп заявки. Така че в понеделник веднага след часовете по дистанционно обучение на учениците преподавателите седнали на машините. 
Имаме четири работилници, по двама души работят във всяка, като са разположени диаметрално и на достатъчно голямо разстояние един от друг, обясни Диана Иванова. Платовете, от които се изработват маските, са предоставени от фирми от шивашкия бранш в Русе, те са с високо съдържание на памук, отговарят на всички хигиенни изисквания и са за многократна употреба.
Трудът на колегите, които шият маските, е напълно доброволен, каза директорката. Мисля, че в кризисни моменти като този, който държавата ни и светът преживяват в този момент, е важно всеки да допринесе с каквото може за облекчаване на ситуацията, добави тя. И разказа, че освен маските по строгия традиционен модел, които са просто удобни за използване, в ПГО са изработили и други, закачливи дизайнерски модели, които внасят артистично настроение и свежа закачка. Шиенето продължава - заявките ни са толкова много и бързаме да успеем да ги изпълним навреме, за да помогнат сега, когато има нужда, каза Диана Иванова.