По нареждане на кмета Пенчо Милков тече всекидневна обработка с дезинфектант на всички детски площадки, спирки и пейки. Мобилните екипи на общинско предприятие „Паркстрой“ дезинфекцират и всички пространства, на които има завишен поток от хора. 
Слага се край и на събиранията в бензиностанциите, които през последните дни се превърнаха в място за срещи на кафе. Забранява се консумацията на кафе, напитки и храна в бензиностанциите.
Това са част от взетите нови строги мерки за предпазване от коронавируса в Русе, които са разписани в заповед на кмета. 
Към проверките в работещите търговски обекти ще се включат служители на специализираното звено КООРС, които да следят дали се спазват въведените извънредни мерки и да дават разяснения на служителите и гражданите. В заповедта е разписана и мярката, която вече се спазва в повечето работещи търговски обекти - за пускането на определен брой хора, като клиентите трябва да са на разстояние от над 1 метър. В магазините трябва да има служители, които да организират поетапно влизане, пазаруване и заплащане на касите. 
Администрацията е готова и с план за контрол на входно-изходните пътища, за да ограничи влизането в населените места, ако Министерски съвет вземе такова решение. Към момента обаче общината няма законово право да въведе тази мярка. 
Има и открит горещ телефон за връзка с гражданите, който е активен от 9 до 17 часа: 082/506 794. 
Както вече е известно, има и два телефона за възрастни и болни хора в затруднено положение, за които няма кой да се грижи. На тел: 082/506 702 и 082/506 769 гражданите в нужда могат да направят заявки за закупуване на хранителни продукти и лекарства всеки работен ден от 9 до 17 часа. Те ще им бъдат доставени от общински служители и доброволци по домовете. Заявките, направени сутрин, ще се доставят следобед, а тези, направени следобед, ще се изпълняват на следващия ден.