Не всяко число си има свой официален празник, но числото Пи не е всяко число. От 1988 година насам в 3.14 часа на 14 март се отбелязва като ден на странната константа. Датата не е избрана случайно, тъй числото Пи е придобило популярност под съкратения си вариант: 3,14. Любопитен факт е, че именно на същия ден е роден Алберт Айнщайн и е починал Стивън Хокинг.
Съвпадения? Може би. Но пък запомнящи се.
Защо точно днес е Денят на числото Пи?
Както всяко нещо в математиката, това също си има логично обяснение. Датата, както се изписва по американски стандарт (месецът идва преди датата), или 3,14, дава първите цифри от математическата константа 3,141592653.
Едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, е без съмнение числото Пи, известно още под името Лудолфово число и Архимедова константа (но не бива да се бърка с Архимедовото число, което си има съвсем друга история). То е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката.
Числото Пи има 
близо четири хиляди години история
като за негови откриватели могат да се считат още жителите на Месопотамия, които забелязват, плетейки кошници, че за да ги направят с точния диаметър, е нужно материалът им да е с три пъти по-голяма дължина. Математиците обаче считат за негови истински откриватели вавилонските магове, използвали го при строежа на легендарната Вавилонска кула - начинание, претърпяло пълен крах заради липсата на достатъчно точни изчисления.
Едва през XVIII век обаче името „Пи“ започва да се използва, за да означи конкретно число. С други суми, гръцката буква, която символизира числото, на практика не е избрана от древните гърци. 
През 1706 г. 
английският математик Уилям Джоунс използва за пръв път наименованието
Обозначението е станало общоприето в средата на XVIII век благодарение на работата на Леонард Ойлер. 
През 1988 г. Лари Шоу, работещ в музея  Експлораториум в Сан Франциско, пък организирал първото празнуване на Деня на числото Пи.
Нека кажем няколко думи и за това.
Ако обичате пай, изяжте едно парче днес. Това е емблемата на организираното от Лари Шоу първото честване на митичното число. Тогава физикът от научния музей в Сан Франциско черпи всички гости и служители на музея с плодов пай и прави марш в една от овалните зали.
Празникът добива особено голяма популярност след 2010 г. Тогава за първи път интернет търсачката Гугъл променя логото си в чест на Деня на числото Пи. След това тези промени стават традиция, а последната важна за нас промяна беше преди десетина дни, на 3 март, когато гигантът ни поздрави за националния празник с българския трибагреник в логото си.
Вече по традиция в САЩ пицарии и сладкарници предлагат своите специалитети за 3,14 долара. 
Специално за празника пиците и пайовете са украсени със символа на математическата константа
На практика числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7, или на 3,14 с точност до третата значеща цифра. Числовата му стойност, закръглена до 100-ния знак след десетичната запетая, е 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679...
Не знаем за вас, но ние отдавна се изгубихме в тази поредица от цифри, приличаща на неразбиваем код.
Но не с всички е така. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60-годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая. И въпреки че това изглежда невъзможно за повтаряне, всъщност е песъчинка в океана - 
Пи е изчислено до над един трилион цифри след десетичния знак, но това едва ли е краят
Да се върнем към началото и по-точно към факта, че на този ден е роден и великият физик Алберт Айнщайн. И да се запитаме отново - съвпадение, случайност, какво е това? Нямаме точен отговор, но това прави фактите около Пи още по-интересни и дори мистични.
Айнщайн е известен не само като гениален учен, но и като интересен човек. Бил е два пъти женен, като първата му голяма любов е Милева Марич, негова колежка в института в Цюрих. Въпреки че е описван като студен и дори жесток съпруг, когато през 1921 година получава Нобелова награда за приноса си в теоретичната физика, влага целия хонорар в закупуването на три красиви къщи в най-хубавата част на Берн, които ще осигурят издръжката на Милева и децата им в следващите години.
Разбира се, Айнщайн е един от най-големите учени и често е определян като бащата на съвременната физика. В негова чест в Деня на числото Пи студентите в Принстън се преобразяват като легендарния учен и организират състезание за негов най-добър двойник.
А ето и най-изненадващите факти за числото Пи.
1. Тъй като точната стойност на Пи никога не може да бъде изчислена, никога няма да намерим точното лице на кръг или повърхнина на сфера.
2. Пи, както вече казахме, е ирационално число, защото не може да се представи като дроб или като отношение на две цели числа.
3. Числото Пи не е само част от математиката, но и част от митологията. 
Пирамидите в Гиза са построени на принципите на Пи
Вертикалната височина на пирамидите има същата връзка с периметъра на основата им, както и връзката между радиуса на окръжността и неговата обиколка. Пирамидите са феноменални структури, които сами по себе си са едно от седемте чудеса на света и привличат туристи. Така че наличието на Пи като основен принцип ги прави още по-специални.
4. Числото Пи е известно в продължение на около 4000 години, но започва да се нарича с гръцката буква през 1700 г. Свидетелствата сочат, че първо са го използвали и изчислили древните вавилонци, като те са го пресметнали на 3,125.
5. Служителката на Гугъл Ема Харука поставя рекорд, изчислявайки 33 трилиона знака след десетичната запетая на числото Пи. Тя прави това именно на днешния ден - на 14 март 2019 г. За изчислението е използван облачният суперкомпютър на Гугъл, който е използвал 170 терабайта, за да изпише числото. Сър Исак Нютон е първият, който е изчислил числото Пи 16 знака след десетичната запетая през 1665 г.
6. В новелата на Карл Сейгън „Контакт“ учените успяват да разгадаят тайната на числото Пи, откривайки в него скрити послания. В реалния живот, поне досега, такива не са намерени.
7. В числото Пи обаче има нещо доста странно. 
То е свързано по много странен начин с кръга
Така например, когато обект се завърти около точка и направи пълен кръг, ъгълът на завъртане е 360 градуса. Числото 360 се намира на 359 позиция в поредицата след десетичния знак на Пи.
8. Според психолозите причината хората да са обсебени от Пи е, че човешкият мозък е обсебен от идеята да намира модели. Безкрайността на числото Пи му придава не само мистичност, но е и възможност много хора да се опитат да намерят зависимости.
9. Числото Пи е вдъхновило създаването на специален език, наречен Пилиш. При него броят на буквите в последователни думи трябва да отговарят на числовите стойности на Пи. На този език дори има написана книга.
10. В интернет има интересно видео, в което Дейвид Макдоналд свири на пиано математическото число Пи. Той е
превърнал всички числа в ноти, а резултатите са наистина очарователни
Изпълнителят коментира, че може да чуе мелодията в главата си, така че по този начин може да възпроизведе всички числа, които съставят Пи. Освен че ще се насладите на тази математическа музика, във видеото ще научите и няколко факта. Можете да го откриете на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=OMq9he-5HUU&feature=emb_logo
По материали от интернет