Илия Стоилов, брат на русенския депутат от БСП Георги Стоилов е осъден на 7 г. затвор от Специализирания наказателен съд, съобщи прокуратурата. Според обвинението той е ръководил група за изнудвания в Русе. Останалите 9 участници в банда получиха наказания от 3 до 7 г. лишаване от свобода. 
Илия Стоилов беше арестуван на 14 октомври 2017 г. Събраните доказателства показаха, че групата е действала от март 2015 г. като строга йерархична структура. Стоилов лично командвал останалите и посочвал кои хора да бъдат изнудвани. Има случаи на сплашвани, пребити и отвлечени. Наказателната бригада била от спортисти, както и треньор по бокс. 
42-годишният Илия Стоилов имал 3 заведения и заложна къща, работещи под марката „Монарх“. В тях изнудваните били притискани и глобявани. През 2015 г. групата „наложила“ глоба от 2820 лева на русенец, който си позволил да се настани с приятели на маса в местна механа, която обичайно се водела запазена за хората на Стоилов. Обявеният за длъжник бил отведен в заложната къща. След удари и заплахи той бил принуден да подпише заложен билет, според който е „получил“ паричен заем в размер на „глобата“. Като гаранция, че ще върне „заема“, той бил принуден да заложи колата си, златен ланец, както и да подпише запис на заповед за сумата от 2820 лева.
В началото на 2015 г. „глобен“ с 2256 лв. се оказал барман в едно от заведенията на ръководителя на групата, който заради по-добри условия на работа се преместил в конкурентно заведение. Той бил обвинен, че изпил и черпил безплатно с алкохол приятели в заведенията на Стоилов. След заплахи с побой барманът бил принуден да подпише документ за неплатена сметка на стойност 2256 лв. и започнал да я плаща на части.
Най-тежко пострадал е работник в заложната къща, който се осмелил да подпише предизвестие за напускане на работа, след като бил глобяван заради намаляване на оборота. Той бил обвинен, че присвоявал суми от оборота на заложната къща, с което задлъжнял към Стоилов със 100 000 лв. Закарали го в помещение на едно от заведенията, предварително послано с найлон. Там го били няколко пъти и го заплашвали, че ако не плати животът му приключва. След като юмруците били заменени от бухалка и насочен към главата му пистолет, той подписал запис на заповед за поисканата сума. Написал и „самопризнания“, че е манипулирал системата в заложната къща с цел да присвои пари. След всичко това, бил вкаран насила в подземно помещение на заведението и държан там до следващия ден.
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.
Присъдата всъщност е и напълно формална. В края на август Илия Стоилов беше освободен от ареста заради изтичане на максималния срок за задържане, без да е даден ход на делото. Няколко дни по-късно Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт, но Стоилов не бе открит. Проверката показа, че той е напуснал необезпокояван от никого страната с автомобил. След около седмица Стоилов пусна изявление, в което заяви, че е жертва на политическо преследване и е напуснал страната, за да се лекува, тъй като няма доверие на българското здравеопазване.
Според приближени до семейството Стоилов страдал от четири тежки болести, за които отишъл да търси лек в Прага.
След конфуза прокуратурата задвижи процедурата за европейски заповед за арестуването му, но задържането му ще стане заедно с това на прословутите братя Галеви.