Коронавирусът издържа 30 минути във въздуха, 2-3 дни върху метал, плат, стъкло

Разпространението на коронавируса няма да спре със затоплянето на времето и може да продължи повече от година, обявиха японски експерти. Според учените новият коронавирус за разлика от обикновения грип “не е вирус, който изчезва с настъпването на топлото време”.

Нови симптоми на КОВИД-19 създават погрешна представа, че пациентът е заразен с тропическата треска денге, установиха учени от Сингапур. “Пациент постъпва в болница с типични симптоми за денге - висока температура и обрив. При него няма проявление на характерните за КОВИД-19 кашлица, болки в гърдите”, отбелязват лекари и експерти от няколко местни болници и институти. Понякога дори лабораторните изследвания “може да покажат неправилно положителни резултати за денге”.

Американски лекари от университета “Джонс Хопкинс” пък потвърдиха, че

симптомите

се проявяват

средно за 5 дена

Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител.

Коронавирусът може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние до 4,5 метра, далеч по-голямо от “безопасното разстояние”, препоръчано от здравните власти по света. Това показват резултати от последни изследвания на екип от китайски епидемиолози.

Продължителността на времето, през което издържа на различни повърхности, зависи от фактори като температура и вида на покритието. Например при около 37° КОВИД-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.

Над 4000 души вече са починали от новия коронавирус по света. Броят на заразените надхвърли 116 000 в 115 държави и територии. Над 64 000 от тях вече са оздравели. Броят на смъртните случаи в Европа вече е над 500.

“Сега, когато коронавирусът е в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална. Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана”, заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Коронавирусът нахлу

и в Еврокомисията

Жена, която се върнала от Италия, е под карантина от миналата седмица. Европарламентът пък реши да съкрати до един ден редовната си сесия. Евродепутатите са посъветвани да стоят поне на метър един от друг.

Дори шефът на ЕП Давид Сасоли си наложи доброволна 2-седмична карантина и ще ръководи институцията от дома си в Брюксел. “Няма вирус, който може да препъне демокрацията”, заяви Сасоли и обясни, че взел решението, защото през почивните дни бил в родната си Италия.

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза също си наложи доброволна карантина, за да даде пример на народа. Френският министър на културата Франк Ристер пък се оказа заразен.

Румъния затвори всички училища и детски градини до 22 март. Сърбия затвори границите си за хора, идващи от 5 страни със зараза - Италия, някои провинции на Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Израел ще изисква от всеки, пристигащ от чужбина, да се постави сам под 14-дневна карантина. Чужденците ще бъдат пускани в страната, ако могат да докажат, че има къде да се изолират.

Австрия препоръча на гражданите си, които се намират в Италия, спешно да се върнат у дома. Полският президент Анджей Дуда се отказа от масови предизборни прояви за изборите през май.

Чехия нареди да се затворят училищата и забрани публични прояви с участието на повече от 100 души.

Всички паради за Деня на свети Патрик на 17 март в Ирландия бяха отменени.

Словакия забрани за 14 дни всички културни, спортни и други обществени събития.

Китайският президент Си Цзинпин за първи път посети град Ухан, от който пламна заразата. “Епидемията от коронавируса е на практика овладяна”, заяви той.

Паниката стигна дотам, че пътници в щатски самолет, разтревожени от кихането и кашлянето на техен съсед, принудиха пилота да кацне. Самолетът летял от Колорадо до Източното крайбрежие на САЩ. Наложило се принудително кацане в Денвър и трима пътници слезли.

Икономисти на ООН заявиха, че кризата може да струва на света между един и два трилиона долара.