Гишетата на КАТ в Русе огново са под обсада, но този път не заради регистрация на подготвени за „реекспорт“ в Румъния автомобили, а заради подминавано с години изискване за пререгистрация на автогазовите уредби, което изведнъж стана най-важната грижа на шофьорите заради разпоредените от МВР тематични проверки. 
Според разпоредба от 2014-а, автомобилите с монтирани след 1 септември същата година газови уредби трябва да имат нови талони, в които да е вписано използването на алтернативно гориво - пропан-бутан или втечнен природен газ. Изпълнението на това задължение не е контролирано и малцина са го изпълнили, но след започналите проверки завалели глоби.
Издаваме по около 100 талона на ден от началото на седмицата, каза пред „Утро“ началникът на група „Регистрации и отчет на МПС“ в КАТ старши инспектор Николай Желев.
Според един от застаналите пред гишетата - Камен Кирилов - ако всички документи са редовни, работата върви бързо и за да се стигне до гише за пререгистрацията, се чака около 40 минути.
На служителките в КАТ трябва да се представят паспорт на монтираната газова уредба, удостоверение за технически преглед /при който се проверява и уредбата/, полица за застраховка „Гражданска отговорност“ и двата талона на автомобила - големия и малкия. Таксата за новия талон е 20 лева. Собствениците на автомобили с монтирани преди 1 септември 2014 година газови уредби трябва да извадят специално розово удостоверение от пункт за технически прегледи, наричано така заради специфичния си цвят. В Русе такива удостоверения издават четири пункта.
Не съм съгласен с тази промяна, държавата отново иска да вземе едни пари от обикновения данъкоплатец и вместо да ни съкращава чакането на опашки, ни кара да си губим времето да търсим пункт за технически преглед за един документ, а после да чакаме в КАТ за смяна на талоните, каза русенецът Искрен Лазаров.
Това не е работа, тъкмо сменим едни талони и хайде пак в КАТ за смяна на други. Какво иска тази държава от нас, не знам, добави Стефан Георгиев от опашката.