Напрежение на зеленчуковата борса в Русе. От петък вечерта са започнали проверки от страна на приходната агенция. Всички входове и изходи са блокирани, а производителите, които идват да продават продукцията си сутринта, предпочитат да се върнат обратно.
Проверяващите са пристигнали в петък 20 часа и са отцепили входовете и изходите. На контрол подлежи всеки автомобил, който иска да премине през блокадата. Това изненада неприятно производителите, които в събота сутринта дойдоха да продават стоката си. По информация на търговците се проверяват документи за произход на стоката, земеделски карти, касови апарати. Земеделски производител с краставици се оплака, че са му забранили да ги продава в събота, тъй като не е указано във въпросната земеделска карта дали са оранжерийни или не.
„Пълно безумие, всяка краставица си е краставица и расте от земята“, коментира мъжът.
Заради проверките борсата на практика почти е спряла работа, а производителите са притеснени.
„Дойдох в 5 часа, те бяха тук. Не знам каква е целта на проверката, но търговията и без това е свита. Имам чувството, че идеята е да ни откажат нас, производителите - наемите се вдигат, осигуровките се вдигат, стоката е на стотинки. Хората нямат пари, това е цялата истина“, казва Петър, който отглежда зеленчуци от 20 години.
Заради проверките производителите, които все пак бяха допуснати да продават, предпочитаха да търгуват само на едро. Например картофите се продават на чувал, а не на разфасовки по 3 и 5 кг, тъй като е по-лесно да се отчетат пред НАП. Засега най-облагодетелствани са прекупвачите, които имат помещения под наем и продават там стоката си.
Проверяващите отказаха коментар за акцията. Очаква се проверките на зеленчуковата борса в Русе да продължат и в следващите няколко дни.