Всички куриерски фирми в Русе са отказали да доставят в София пробите от приетите със съмнение за коронавирус в Инфекциозно отделение на болница „Канев“, съобщи вчера директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Това е причината резултатите от теста да се чакат поне още един ден. Вчера пробите бяха изпратени в Националната референтна лаборатория по заразни болести със служебна кола на болницата по разпореждане на директора Иван Иванов. 

Двете жени на 20 и 41 години потърсиха помощ във вторник следобед със симптоми на грип. Те не са свързани помежду си, едната е била в Рим, а другата - в Милано. Състоянието им е стабилно, не се наблюдава влошаване и прогнозите са, че коронавирус няма да бъде установен.
Влязъл през Дунав мост на път за Исперих италианец вчера беше щателно прегледан. Заради липсата на тревожни симптоми той получи разрешение да продължи, а от РЗИ уведомиха колегите си в Разград да го наблюдават в продължение на 14 дни. Адресът на пребиваването му е известен от доброволно попълнена от него анкетна карта.
Кризисен щаб за противодействие на навлизането и разпространението на заболяването сформира вчера областният управител Галин Григоров. Неговите функции са да координира превантивните мерки, а при нужда - действията на институциите, които имат отношение към темата. 
Няма ограничения за обществените прояви и насрочените мероприятия в общината ще се провеждат по план. Засега не се налага и няма указания за специални мерки за училищата и детските заведения в Русе. Това стана ясно на общинската среща за набелязване на мерки срещу разпространението на коронавирус. Директорката на РЗИ-Русе Маргарита Николова беше категорична, че място за тревога на този етап няма. На територията на Русе, както и в цялата страна, не са регистрирани случаи на заболели от коронавирус.
Към общината няма и предписания за допълнителни мерки по отношение на извънредна дезинфекция или завишен входно-пропускателен режим.
В срещата освен шефката на РЗИ участваха директорът на Гранична полиция Димитър Чорбаджиев, зам.-кметовете Златомира Стефанова, Димитър Недев, Енчо Енчев и общински служители.