Поддръжката на 1 километър път струва 5000 лева, което означава, че премахването на винетките за жителите на квартал ДЗС и вилна зона 16-и километър ще глътне 120 000 лева от бюджета. Това съобщи шефът на общинската дирекция „Екология и транспорт“ Георги Игнатов след направените разчети във връзка с постъпилите сигнали и подписка на жители на ДЗС и вилната зона. Те поискаха да се премести табелата за задължителен винетен стикер по републиканския път, на който се намира населеното място, за да пътуват без винетка по около 24 км републиканска пътна мрежа. Заради нуждата от винетки, за да се приберат по домовете си, хората заплашиха и с протест и блокада на главния път Русе-Варна. 
Игнатов обаче обясни, че преместването на знак винетка означава ангажиментът по поддържането на участъците да се прехвърли от пътната агенция върху общината, тъй като става въпрос за републиканска пътна мрежа. Той припомни, че табелите на Русе са поставени с решение на общинския съвет от 2008 и единствено съветниците могат да направят промени. 
Общинският шеф подчерта също, че ако табелите се преместят и общината поеме грижата за още 24 км, ще се изискват допълнителни средства и за фирмите по сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване и ремонт на пътя, с които има сключени договори за определена територия.
Към настоящия момент има сключен споразумителен протокол между общината и пътната агенция, като на територията на общината има 41 километра пътна мрежа, а за поддържането им агенцията превежда около 250 хиляди лева. Те обаче не са достатъчни и общината дофинансира разходите. Ако се направи разширение, пътната агенция ще трябва да отпусне допълнителни средства или общината да задели още 120 хиляди лв. от своя бюджет, каза още Игнатов.