Можем да направим запитване до гражданите съгласни ли са да бъдат увеличени техните данъци, за да бъде увеличен бюджетът на община Русе и да се покриват тези допълнителни разходи, заяви директорът на общинската дирекция „Екология и транспорт“ Георги Игнатов. Коментарът му бе предизвикан от нестихващото напрежение в кварталите ДЗС, Образцов чифлик, индустриалната зона „Тегра“ /бившият КТМ/ и вилните зони на изхода на Русе за София заради задължението живеещите там да плащат винетки, дори ако ползват колите си само за ходене до града. 

Причината е, че маршрутите минават през участъци от републиканската пътна мрежа.
Според живеещи в ДЗС доскоро не са имали нужда от винетки, но някой е решил да свие чертите на града и табелата за излизане от Русе е монтирана след „Джъмбо“, а не както преди на разклона за Щръклево.
Табелите са преместени с решение на ОбС на 18 декември 2008 година, каза Игнатов.
Общината ще направи проверка колко от жителите на кварталите Образцов чифлик и ДЗС нямат винетки и ползват личните си автомобили само за пътуване до Русе. Според информацията, с която разполага администрацията, става въпрос едва за десетина души.
Потърпевшите от ситуацията са много повече, казват хората от ДЗС и за пореден път предупреждават, че са готови да блокират пътя Русе-Варна, за им бъде обърнато внимание.
От „Джъмбо“ дотук са 3 километра. Магазинът се води в рамките на града... Готови сме на неподчинение. Хората така са настръхнали... Не може само софийските села да се освобождават и ние сме хора, казва живеещата в ДЗС Надя Лазарова.
Проблемът, както вече беше неколкократно коментирано, е финансов. Ако община Русе поеме инициативата за разширивяне на чертите на града, за да могат хората от протестиращите зони да пътуват без винетки от дома си до работата си и обратно, са необходими около 120 000 лева допълнително за необходимото целогодишно поддържане и зимно почистване на пътищата, които не са предвидени в бюджета и не се вижда откъде могат да дойдат.
Засега позициите на двете страни остават притовоположни и няма признаци за сближаването им.