Рязък скок на заразените с новия коонавирус в Италия – от 4 те вече са 79, а двама от тях починаха. Потвърдените случаи са в областите Ломбардия и Венето. В опит да се предотврати заразата властите затвориха училища, магазини, а над 50 хиляди души в десетки градове в Северна Италия бяха призовани да останат по домовете си. Бяха отложени и три мача от италианската Серия А - между Интер и Сампдория, Аталанта и Сасуоло, и Верона и Каляри.

Правителството на страната обяви, че е възможно принудително изолиране на населени места, където вирусът се разпространява активно.

В интервю за в. "Паризиен" френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви, че страната му също се готви за евентуална епидемия, причинена от новия коронавирус, предаде Франс прес. Веран добавя, че следи много внимателно ситуацията в Италия и смята за много вероятно да се появят нови случаи на зараза и във Франция. Все повече лаборатории разполагат с диагностични тестове, което позволява хиляди анализи на ден, продължава и снабдяването с маски, добавя френският здравен министър.

В Китай към полунощ местно време в неделя броят на болните от пневмония, причинени от коронавируса Covid-19, достигна 76 936, а смъртните случаи са 2 442, съобщи Държавният комитет по здравеопазване на КНР.

През изминалото денонощие броят на заразените в страната се е увеличил с 648, а  смъртните случаи - с 97. От тях 96 души са починалите в епицентъра на заразата - провинция Хубей.

В болници са настанени 51 600 души, като състоянието на почти 11 хиляди от тях се оценява като тежко.

Същевременно над 22 800 души се възстановиха и бяха изписани от медицинските заведения.

От декември миналата година досега извън континенталната част на страната са регистрирани 105 случая на заболяването: в Хонконг - 69 (с двама починали и 11 оздравели), в Макао - 10 (с шестима оздравели), в Тайван - 26 (един починал, двама оздравели).

В Южна Корея заразените с новия коронавирус са се увеличили със 123, достигайки 556 души, информираха местните власти. Летален изход е регистриран при четирима заболели. Повечето от болните са членове на религиозна общност в четвъртия по големина град в страната – Тегу.

Към този час според интерактивното приложение за проследяване разпространението на COVID-19 в реално време, общият брой на заразените в цял свят е 78 766 души, като 76 936 от тях са в континентален Китай, а общо в световен мащаб починалите са 2461. Оздравели са 23 133.