Широка дискусия във фейсбук предизвика конкурсът за детска рисунка на тема „Мръсен въздух в Русе“. Първите участници вече изпратиха своите творби, които са публикувани в страницата „Събития в Русе“. На тях децата са нарисували как те виждат замърсяването на въздуха, боклуците и климатичните промени.
Светът през детските очи е различен от този на възрастните. Показан чрез рисунка, той е мрачен и тъжен, сподели организаторът на инициативата Иван Белчев. 
„Трябва ли да се използват децата, за да видим сериозността на екологичните проблеми в Русе“, „В големите градове е така! Който иска чист въздух, да хваща Балкана“, „Преди 30 години беше хлор, сега е друга химия. Жалко, че детството на децата ни не е по-различно от нашето“, „Не разбирам защо институциите си затварят очите, щом дори едно 6-годишно дете може да види и нарисува проблема!“, са част от коментарите в социалната мрежа.  
А иначе желаещите да се включат в конкурса могат да споделят рисунката на детето си до 1 март публично във фейсбук с хаштаг #HelpRuse. Трите рисунки с най-много харесвания ще бъдат наградени, като е предвидена и открита изложба през април на площада в Русе, дискусионен форум, както и пощенски картички, които да се изпратят до институции, медии и екологични организации.