МВР опитва да ограничи лавината от телефонни измами в сътрудничество с телекомите, съобщи в Русе главният секретар на ведомството Георги Костов.
Водим разговори с основните мобилни оператори и си сътрудничим с конкретни действия с цел намаляване на телефонните измами. Смятам, че дори с наличната нормативна база може да се ограничи безконтролното и неограничено продаване на СИМ-карти, заяви Костов. Това стана ден, след като полицията залови поредните четирима телефонни измамници от Ветово.
Костов бе в Русе заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, където разговаряха с румънския й колега Петре Тобъ.
Срещата бе много полезна и интересна. Обсъдихме предизвикателствата пред двете държави и се радваме на изключителното доброто сътрудничесто помежду ни. Дори се уговорихме да провеждаме по-често подобни срещи, заяви министър Бъчварова.
На същото мнение бе и Тобъ, който посочи, че са разговаряли по въпроси около нелегалната миграция и трансграничните престъпления. Взели са и решения за продължаване на българо-румънските патрули в граничния район.
Бъчварова коментира и разнопосочното приемане на предлаганите промени в закона за МВР, според които не всички служители във ведомството ще са първа категория и ще се ползват от привилегии, а администрацията ще се приравни на трета категория. Според министъра хората, които дълги години са свикнали с едно и също положение, трудно приемат и разбират необходимостта от реформи. Въпреки отхвърлянето на предложените промени още на първата комисия, Бъчварова бе категорична, че стои зад закона, който е мислен 1 година и е готова да приема предложения.
Ако вижданията ни бъдат окончателно отхвърлени, законът отново ще бъде внесен след 3 месеца, заяви тя.
В структурата на МВР искаме да създадем център за услуги на гражданите, който ще бъде изцяло в техен интерес, да разделим общата и специализираната администрация. Ако продължим да работим по стария начин, не трябва нито служителите, нито гражданите да очакват нещо ново от МВР. Предложенията са възможно най-благоприятните за служителите в сферата, посочи още Бъчварова. Тя обърна внимание, че няма заплаха за сигурността на България, нито обезпокояващи прогнози.
Главният секретар коментира и нашумелия случай с катаджията, който поискал подкуп от испанка, за да не я санкционира за предизвикана от нея катастрофа.
Още миналата седмица е започнала проверка за тежките нарушения, уронващи престижа на КАТ, и служителят е уволнен. Това обаче ще му бъде най-малкият проблем, тъй като има открити данни за престъпление по служба, заяви Костов. Той припомни още, че полицията продължава работата срещу гонките по пътищата. Тепърва предстои изменение в Наказателния кодекс, според което опасните състезания, които отнемат човешки животи, ще бъдат инкриминирани като вариант на хулиганство.
В следобедните часове министър Бъчварова се срещна с ръководството на Русенския университет и изнесе лекция на тема „Европейските предизвикателства в областта на сигурността“ пред преподаватели и студенти.