През вчерашния ден министър-председателят на България Бойко Борисов изненадващо заяви, че докато няма консенсус, няма "да се насилва влизането в чакалнята за еврото". 

В словото си пред гостите на празненство за 30-годишнината от създаването на синдикалната организация КНСБ той добави, че "няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле".

"След като има толкова обструкции, след като президентството и опозицията се изказаха, аз съм длъжен да намаля темпото. Всеки ден ще убеждаваме хората и чак когато сме готови и хората са осъзнали, тогава ще преминем нататък и ще влезем в чакалнята", обясни още Борисов.

"В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние с моите коалиционни партньори да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват", допълни министър-председателят.

Думите на Борисов отекнаха по света и Bloomberg публикува статия, в която отбелязва, че страната ни ще забави темпото по опитите за приемане на еврото.

Ето как водещата световна финансова медия тълкува посланието на премиера:

България сигнализира, че може да забави своята кандидатура за приемане на еврото на фона на опасенията, че подготвителните стъпки биха могли да застрашат дългогодишния фиксиран курс към общата валута.

Балканската страна планираше да се присъедини към ERM-2 - механизъм, който действа като предходното помещение на еврото преди пълното членство - до края на април. Но наскоро парламентът прие законодателство, задължаващо правителството да го прави само при съществуващия валутен курс.

Премиерът Бойко Борисов посочи в понеделник, че може да трябва повече време предвид опасенията, че други държави-членки и Европейската централна банка може да се стремят да изместят фокуса, което предоставя предсказуемост за бизнеса и домакинствата след банкова и валутна криза през 1997 г.

Нещо повече, мнозинство българи се противопоставят на присъединяването към Еврозоната, като се притесняват, че компаниите ще използват промяната, за да повишат цените на своите стоки.

"Длъжен съм да забавя темпото и само когато убедим всички, че това е добре, ще продължим напред“, заяви Борисов в столицата София, без изрично да отхвърля целевата дата за ERM-2. "Докато няма абсолютен консенсус, няма да налагаме влизането си в чакалнята."

България - заедно с Хърватия и Румъния - наддават за присъединяване към 19-членната Еврозона, в която вече живеят пет държави от бившия комунистически изток на континента.

С ниските нива на публичния дълг и балансираните бюджети, България отговаря на повечето технически критерии за приемане на еврото и беше на първо място, макар че притесненията остават за финансовата му система. 

Борисов обяви предимствата на членството в еврорегиона, но призна опасенията на хората. "Няма държава, която да се е влошила от влизането в еврозоната“, каза той. Но "българите са притеснени. Притесненията са дали цените ще се покачат".