Сценарият, в който Анегрет Крамп-Каренбауер наследява Ангела Меркел не само начело на ХДС, но и начело на Германия, вече е в историята. Крамп-Каренбауер заяви, че няма да се кандидатира за канцлер на изборите догодина след политически трус на изборите в Тюрингия.

Сега на сцената излиза вицепрезидентът на Икономическия съвет на партията Фридрих Мерц и той изглежда е на път да претендира за ръководството, пише Euronews.

Анегрет Крамп-Каренбауер, известна още като AKK - бившият наследник на германския канцлер Ангела Меркел - се отказа в понеделник от кандидатурата си за канцлер и се оттегли като председател на ХДС, докато не бъде избран нов лидер на партията.

През последните дни тя бе поставена под все по-голям натиск, след като членовете на ХДС в местния парламент на Тюрингия, заедно с "Алтернатива за Германия" (АзГ), избраха кандидат на Свободната демократическа партия (СвДП) за регионален премиер, припомня "Фокус".

Първоначално самият Мерц не коментира директно неприятностите в своята партия и единствено написа в Twitter, че има "други новини в наши дни", докато разпространяваше свое интервю пред местно издание. Чрез говорител той също обяви, че "в такава ситуация е по-важно да мислим разумно, отколкото да говорим бързо".

Решението на Крамп-Каренбауер заслужава уважение, заяви по-късно Мерц в социалните мрежи. "Оказвам й всестранна подкрепа в организацията на процеса на нейното наследяване и кандидатурата й за канцлер като избран партиен лидер".

Може ли Мерц да се надява да ръководи партията?

Дори преди Крамп-Каренбауер да обяви оставката си, Мерц вече беше споменат от германската политическа анализаторка Урсула Мюнч като възможен нов силен лидер на ХДС.

"Мога да си представя, че Фридрих Мерц ще се включи в играта и хората казват: "Да, по-скоро бихме се доверили на него, отколкото на (Армин) Лашет, който по същество заема различни позиции и може също да се бори за интеграция на източногерманските регионални асоциации", заяви Мюнх пред Euronews.

Кой е Фридрих Мерц?

Мерц се смята за представител на дясното крило на ХДС.

Смятат го за най-големия съперник на Ангела Меркел, който изказва открито критиките си към канцлера. Той е финансов експерт, смятан е за "консерватор","модерен реакционер" и "човек на големия бизнес". Привържениците му се надяват, че той може да спечели обратно вота на Християндемократите, избягали в АзГ.

Когато в края на 2018 г. бяха избрани новите партийни ръководители на ХДС, той беше смятан за фаворит заедно с АКК. Наблюдателите смятат, че именно неговата слаба реч на конференцията коства на Мерц, който иначе е известен като добър реторик, позицията. Той загуби вота с 517 на 482.

След това на Мерц не бе даден министерски пост – въпреки че други влиятелни партийни членове се изказаха в негова полза, за да може да се даде на консервативното и икономически либерално крило на партията по-изразено представителство.

Мерц избра добър момент, когато миналата седмица се отказа от позицията си в надзорния съвет на управителя на американски активи Blackrock. След това на 6 февруари той декларира, че иска "да се ангажира още повече с тази страна през следващите седмици и месеци".

Мерц не е нов в политиката. От 2000 до 2002 г. той беше ръководител на парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага и по този начин лидер на опозицията - докато Ангела Меркел не го изтласка от поста.

След това той постепенно се оттегли от активната политика и заемаше различни позиции в бордовете на големи компании и организации. "Промяната в перспективата през последните години изостри виждането му за политиката", пише Мерц за себе си на своя уебсайт.

През 2000 г. той разпространи противоречивия термин "немска насочваща култура": в дебата той поиска чужденците в Германия да научат немски език и "да приемат обичаите, традициите и навиците й".

Той се застъпва за строга имиграционна политика, дерегулация и приватизация в икономиката.

Политикът предизвика вълнение, като призова за опростяване на схемата за данъка върху дохода и премахване на данъка солидарност.