Освободените от Комплексния онкологичен център след протести на пациенти и техни близки д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев ще бъдат сънкционирани съответно с три и една минимални заплати, реши Районната колегия на Българския лекарски съюз.
При гласуването в Управителния съвет 8 колеги подкрепиха санкцията, четирима бяха против и двама се въздържаха, обяви председателят д-р Цветан Райчинов. 

Имаше разногласия между членовете на Управителния съвет в посока намаляване санкцията на д-р Генова на една или две минимални заплати, но в крайна сметка мнозинството реши да се приеме решението на Етичната комисия, каза още д-р Райчинов. 
Санкцията все пак е по-умерена от първоначалните намерения да се отнемат за определен срок лекарските права поне на единия медик. За това е допринесъл фактът, че въпреки натрупаното остро недоволство от начина им на общуване с колеги, болни и техни близки, двамата лекари са доказани специалисти и не трябва да им се убива бъдещето, макар и в други градове в страната.
Д-р Генова и д-р Станев присъстваха на обявяването на решението, изслушаха мълчаливо изявлението на д-р Райчинов и отказаха какъвто и да е коментар.
Скандалът около тях ескалира в средата на януари, след като във фейсбук се надигна  недоволство от пациенти и техните близки за унизително отношение към тях. На 27 януари управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров получи писмена жалба и това стана причина за срещата му с кмета Пенчо Милков, с директора на здравната инспекция д-р Маргарита Николова и с председателя на Лекарския съюз в Русе д-р Цветан Райчинов. След това разговаря и с работещите в Онкоцентъра, където се оказало, че 90% от хората не желаят да работят повече с тях - също заради лошо отношение.
Това преля чашата на търпението и изложих пред д-р Генова и д-р Станев всички аргументи на общината, на другите свързани със здравеопазването институции и на колектива и те се съгласиха да напуснат доброволно лечебното заведение, припомни вчера д-р Кожухаров.
На 4 февруари се проведоха протест на онкоболните в града против двамата онколози и контрапротест в тяхна защита, но напускането им е необратимо.