Падналият сняг е достатъчен, за да осигури необходимата влага на есенниците и да опази пшеницата в следващите студовете. Това заяви за „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. По негови наблюдения в цялата област дебелината на покривката е 30 см и повече и житото е загънато на топло. 
Посевите са в различно състояние, някъде пшеницата не е братила, тук там ниските темпаратури са опърлили посевите и са създали условия за развитие на болести. Но този сняг ще помогне много. Същото се отнася и за рапицата, която в някои землища е добре, но в други поникна късно и не можа да създаде необходимата коренова система, обясни Караиванов.
Миналата година се оказа доста трудна за земеделците в Русенско, тъй като след пролетните дъждове последва дълга суша, продължила от 2 юли до 30 октомври. От 30 октомври до миналата седмица падналата влага пък бе 65 литра, което се равнява на месечната норма дъжд. Така че падналият най-после сняг е истинско спасение за посевите.
Земеделските стопани по селата активно се включват в разчистването на снега, като използват наличната им тежка техника, каза Караиванов.