Голяма част от подемните машини на асансьорите в Русе са амортизирани и трябва да се сменят. Проблемът е, че у нас няма завод за резервни части и се налага внос - основно от Турция и Италия. Това обобщение за състоянието на асансьорите направи инж.Цветанка Попова, инспектор по технически надзор на асансьорните механизми.
Проблемът при повдигателните машини е появата на теч около машината, тя остава без смазване и в даден момент се променя звукът й, тя започва да хъхри и да ромоли. Констатирането на тази промяна при задължителния технически годишен преглед винаги означава спиране на ползването на асансьора, докато не се отстрани неизправността. За да функционира даден асансьор, той трябва да има стикер за проверка и годност, както и кога трябва да мине отново инспекция. Има случаи, в които хората решават сами да си произведат и подменят дефектната част, примерно изронено зъбно колело, но в този случай, няма кой да даде сертификат за качество и гаранция за резервната част. В Русе почти няма асансьор с подемна машина, която да няма теч, но малките разливи не са фатални.
Най-ниската цена за подемна машина за асансьор за 4 човека в 8-етажен блок е около 5000 лева, смяната никак не е лесна и се плаща отделно.
Възрастта на машините е само един от факторите, при това дори не е водещ, когато се говори за състоянието на асансьорите в Русе. Повечето от тях са произведени през периода 1975-1985 г., като най-старите механизми в жилищните блокове датират от 1966 г. и все още работят безупречно. Констатациите на бранша са, че най-стабилни са тези, които са произведени до 1989 година. Изключение прави една дефектна партида от 1987 година, монтирана в квартал „Чародейка“.
През миналата година една от специализираните фирми е подменила 10 подемни машини в Русе. Близо една трета от тях са на ветерани, които са със симпатичната ретро дървена дърпаща се решетка.