България има своите терзания с темата за хазарта и това дали частни трябва да имат право да провеждат лотарийни игри, но на други места темата създава далеч по-различни казуси за дебат. Във Великобритания например, местната Комисия по хазарта беше призована да се изкаже по един доста по... моден въпрос - допустимо ли е да се използват разголени модели за голям хазартен форум в Лондон.

Ябълката на раздора се превърна ежегодния конгрес ICE London в центъра ExCel, по време на който традиционно се събират компании от цял свят, за да покажат най-новото от света на хазарта и да обсъдят неговото бъдеще.

И това в присъствието на красиви, леко облечени госпожици - т.нар. "промо момичета", модели, наети от фирмите участници, за да привличат на делегати към техния щанд, да раздават рекламни материали или просто да помагат с повече информация.

На едно от последните издания на конгреса една от фирмите демонстрира партньорството си с Playboy на щанд, на който момичетата бяха облечени в типичните за списанието "Заешки" костюми от 60-те години на миналия век.

Именно разголените модели предизвикват множество негативни реакции от страна на феминистки, на различни активисти, както и дори на депутата от Лейбъристите Каролин Харис. По нейни думи използването на полуголи момичета е "архаично" и "отвъд неуважителното" спрямо жените.

"Въпреки че тук става въпрос за чуждестранни компании, фактът че те популяризират бизнеса си на конференция във Великобритания [по този начин], е просто приемлив."

Това провокира мнозина да се обърнат именно към Комисията по хазарта да се произнесе по този въпрос.

Преди две години тогавашният председател на Комисията Сара Харисън отправи официален призив към организаторите на събитието Clarion Gaming да прекратят със сексисткото си отношение. Призивът й тогава остана пренебрегнат, макар впоследствие тя успя да убеди ICE да въведе кодекс за поведение за справяне със сексизма.

Сега новият председател на Комсията по хазарта Нийл Макартър обаче има по-различно отношение по въпроса и то не се харесва на активистите. В четвъртък той се произнесе по въпроса, коментирайки, че не е работа на хазартния регулатор да определя какво да носят наетите модели. А относно приетият вече кодекс за поведение, е работа на организаторите да се погрижат той да бъде спазван.

Изглежда обаче за най-голямото събитие на хазартната индустрия във Великобритания, с множество интернационални компании, представящи продуктите си, сексапилът и комарджийската тръпка вървят ръка за ръка. И като че ли никой няма намерение наистина да се откаже от това.

Компанията организатор вече обеща "голяма промяна в културата на събитието", след негативния имидж, който си навлече през 2018 г.

Така се стигна и до приемането на кодекс за поведение за справяне със сексизма. Според него "частична или пълна голота или откровено сексуализирано или подсказващо облекло, както и подобни маркетингови методи няма да бъдат разрешени".

И действително на тазгодишното събитие се наблюдава далеч по-малко откровено разголване. Въпреки това някои компании все още предпочитат да се движат по ръба. Премахването на секси костюмите е нещо, от което хазартните играчи твърде трудно биха се отказали.

От Playboy зайчета, през секси индианки, та до омайващи египтянки - моделите на различните компании продължават да разчитат на сексапила на наетите от тях модели, за да привличат вниманието на посетителите.

Това обаче не изглежда да пречи на самите модели, много от които се снимат усмихнати с присъстващите.

Един от тези посетители, които успяват да си направят снимка с красивите момичета (облечени като русалки), е Флавио Грасели. Пред BBC той коментира, че не смята използването на подобни модели в оскъдно облекло за неетично.

"Хазартът е свързан със забраненото", казва той и добавя, че "чувствеността на жената" и "чувствеността на колелото на рулетката" в казината са естествено свързани. И по негови думи събития като ICE приличат много повече на музикален фестивал, отколкото на типичната конференция.

Той не е единственият, който изразява подобно мнение. Зенеде - едно от момичетата, работещи като модел на конференцията, определя ICE като изключително забавно събитие, в което хората се забавляват. Самата тя е облечена в кожен костюм на котка и твърди, че го харесва много и вижда как и останалите го харесват.

Голотата действително е ограничена в костюмите на жените до просто намекване, като повечето от жените носят секси, прилепнали дрехи, вместо оскъдни неща, подобни на бански, както е било в предишни години.

За мнозина обаче това остава просто отбиване на номера.