Сенатът свали и двете обвинения срещу него, сложи точка на импийчмънта

Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп в сряда в процеса за импийчмънт срещу него, предадоха световните агенции. Сенаторите отхвърлиха и двете обвинения срещу президента - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса.

По първото обвинение Тръмп бе оправдан с 52 срещу 48 гласа, а по второто - с 53 срещу 47 гласа.

Един-единствен сенатор от републиканците - Мит Ромни, наруши партийната дисциплина

и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение за злоупотреба с власт. Оттам дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Той заяви, че като сенатор се е заклел да въздава безпристрастно правосъдие, а Тръмп е извършил “отвратителна злоупотреба с доверието на народа”.

Ромни е първият сенатор в историята на САЩ, който дава подкрепа с гласа си негов съпартиец да бъде признат за виновен в процес за импийчмънт. Той беше кандидат за президент през 2012 г., а веднага след гласуването Тръмп го обяви за “тайния коз” на противниците си.

Демократите гласуваха единно срещу президента. До последния момент те се надяваха още две умерени сенаторки републиканки - Сюзън Колинс от Мейн и Лиза Мурковски от Аляска, да гласуват за импийчмънт. За отстраняването му бяха необходими две трети от гласовете в 100-местния Сенат.

През декември Камарата на представителите, където преобладават демократите, реши Тръмп да бъде подложен на импийчмънт. Той беше обвинен, че е упражнил натиск върху Украйна да започне разследване срещу неговия политически съперник Джо Байдън преди тазгодишните президентски избори. Впоследствие беше обвинен, че е възпрепятствал започналото разследване на Конгреса. Гласуването в Сената, който официално приключи процеса по импийчмънт, е триумф за Тръмп, който остава в Белия дом.

Макар и предизвестено, то е удар срещу демократите и разчиства пътя за преизбирането на президента, коментират чуждестранни наблюдатели.

“Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите,

приключи с пълното оневиняване

и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен”, заяви прессекретарят на Белия дом.

Самият Доналд Тръмп качи в туитър видеоклип, в който му се предрича вечно президентство за столетия напред. Кадрите показват президента на републиканците, говорещ от трибуна, но без звук, докато на екрана се сменят датите на следващите четиригодишни президентски мандати в САЩ: 2020, 2024, 2028... Отброяването се ускорява и стига до 90 000 г. И се появява надпис: “Завинаги!”.

Според редица медии демократите са били наясно с резултата от гласуването, но са искали да покажат недобросъвестността на Тръмп.

“Импийчмънтът ще го преследва през целия му живот. И в учебниците ще пише защо му е бил поискан. Хората ще знаят”, заяви след края на гласуването конгресменът Тед Лю. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която ден по-рано демонстративно скъса речта на Тръмп за състоянието на съюза, обяви, че той ще остане постоянна опасност за американската демокрация и че републиканците са превърнали беззаконието в норма. По време на самия процес сенаторите демократи го обвиниха, че действа като автократ и монарх.

В същото време от началото на импийчмънта

популярността на американския лидер расте и в момента е 49%,

а сред привържениците на републиканците достига 94%. Сумата, събрана за кампанията му през последните 3 месеца, е рекордна - 155 млн. долара.

Тръмп ще е първият американски президент, който ще се бори за втори мандат, след като е преминал през процедура на импийчмънт.

Очакваше се вечерта в четвъртък той да коментира оправдаването си. Според източник от Белия дом изявлението му комбинира великодушие и снизходителност.

Си Ен Ен: Излезе укрепнал от сагата

Тръмп излиза политически по-силен от сагата за импийчмънта, поне в краткосрочен план. Той доказа изключителното си влияние върху Републиканската партия, която успя да обедини около себе си, твърди в анализ Си Ен Ен - медия, която по принцип недолюбва президента.

“Не просто излезе по-могъщ, самата президентска институция бе укрепена, след като де факто Сенатът подкрепи използването от страна на Тръмп на институционалната власт за лични политически цели и застана зад политиката му на игнориране на разследванията на Конгреса. Това ще има големи последици за следващите президенти, но и ще предостави непосредствен арсенал от нови правомощия, които сегашният обитател на Белия дом ще може да използва веднага”, пише Си Ен Ен.

Развръзката на процеса по импийчмънт е политически триумф за Белия дом и за лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който успя да гарантира блокирането на свидетели и на допълнителни доказателства от почти всички сенатори републиканци, коментира в. “Вашингтон пост”. Според руското издание “Аргументи и факти” демократите са скроили импийчмънт срещу самите себе си. Тръмп запази поста си, но Америка сега е още по-разделена, посочва френският в. “Монд”.

И все пак президентът не излиза напълно невредим от процеса, твърди Ройтерс в свой анализ. “Както изтъкна председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, импийчмънтът ще бъде част от неговото наследство, а гласът на сенатора републиканец Мит Ромни срещу Тръмп по обвинението за злоупотреба с власт лиши президента от възможността да отхвърля процеса като изцяло политическо начинание”, пише агенцията.