Обилният снеговалеж затвори пътища и остави без ток села на различни места в страната. Спряно е движението на всички превозни средства през проходите Хаинбоаз, Троянски и Шипка. За камиони над 12 тона е затворена магистрала "Хемус", както и всички пътища в областите Русе, Търговище, Ямбол и Шумен.

Автобус с румънски туристи е закъсал в Прохода на Републиката, в района на село Вонеща вода, съобщи областният управител във Велико Търново проф. Любомира Попова.

Към мястото пътуват екипи на пожарната и на БЧК, които ще окажат помощ на 40-те пътници в автобуса. В цялата област е забранено движението на автомобили над 12 тона, затворен е и пътят Полски Тръмбеш-Свищов и Павел-Совата.

Обилния и мокър сняг, който продължава да вали в Ловешка област прекъсна електропроводи и остави много населени места без ток. Има и затворени пътища и закъсали тежкотоварни автомобили.

Заради навявания в Свищовско има няколко населени места без електрозахранване, аварийни екипи работят за възстановяването на електричеството.

Усложнена е обстановката в областите Русе, Разград и Шумен, като в Разград е ограничено движението за всички МПС-та. Имахме проблеми с неподчинение на водачи на превозни средства, особено на тежкотоварните. Това съобщи на брифинг инж. Иван Досев от Управителния съвет на АПИ.

Той призова гражданите, ако могат да отложат пътуванията си за днес и да спазват разпорежданията на Пътна полиция. Пътуващите трябва да използват вериги.

От АПИ съобщиха още, че всички проходи са в много тежко състояние, но ще направят всичко възможно в скоро време те да бъдат отворени за движение. Само в област София са паднали около 130 дървета. Над 500 тежкотоварни автомобила са били изтеглени.

Евгени Генчев от "Автомагистрали" ЕАД заяви, че за 24 часа на терен, по автомагистралите, са работили 240 човека и 180 машини, като са изразходвани над 2000 тона сол и 32 тона хлорид. Той посочи още, че на АМ "Хемус" има 64 ТИР-а, като това се дължи на неспазвания разпорежданията на полицията.

От АПИ казаха още, че днес ще направи всичко възможно проходите да се отворят.

Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и към абонати в община Враца.

 Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център.

На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода - Рожен, Пампорово, Превала и Печинско - е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Забраната за ТИР-ове важи и за републиканския път между Доспат и Девин.

30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и Смолян са с прекъснато електрозахранване заради обилния снеговалеж.

От община Варна съобщиха, че над 25 са сигналите, подадени през нощта за паднали дървета, клони и секции от светофарни уредби. Щетите са само материални. Заледявания е имало на обръщалото в кв. "Владислав Варненчик". Сериозен е бил проблемът с паднало скеле на сграда на ул. "Котел" до Драматичния театър. Няколко секции на светофарни уредби също са паднали от силния вятър, както и коледна украса в кв. "Галата".

Община Троян спря учебните занятия днес и утре заради усложнената зимна обстановка.

Решението е взето от свикания тази сутрин кризисен щаб. Почти всички села в общината и части от Троян са без ток, съобщи кметът Донка Михайлова.

"Няма непроходими пътища. Осигурено е снабдяването с всички основни хранителни продукти, осигурени са топли помещения, в които при необходимост ще бъдат преместени хора от социалните институции и деца от пансионите. Нямаме проблем с водоснабдяването, няма бедстващи хора на територията на общината, няма закъсали автомобили", увери тя.

Владислав Павликянов от ГДНП заяви, че към момента няма загинали във връзка с усложнената обстановка. Всички екипи на Пътна полиция са на терен и при необходимост се ограничава движението, няма бедстващи хора.

Жълт код за снеговалежи и силен вятър е в сила в 9 области на страната. Предупреждението важи за областите: Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Шумен и Сливен. От Пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите да отложат тръгването.