Ограничението по пътя Русе-Силистра в посока Мартен до табелата на Русе остава 80 км в час, заяви областният управител Галин Григоров след междуведомствената среща по проблемите с опашките от камиони. Според него идеята за намаляване на скоростта до 50 км в час е била по-скоро емоционално изказване, отколкото реално намерение. От вчера започна и премахването на сложените преди седмица мантинели в участъка към Мартен, срещу които имаше недоволство, тъй като трябваше камионите да правят обратен завой чак на разклона за Мартен.
Решението за тировете предвижда те да се подреждат в буферен паркинг на бул.“България“, който обаче няма да се изгражда специално. Ще се ползва тротоарната площ от бензиностанция „Еко“ до разклона за Николово, в разстояние на около 2,2 км, която ще бъде разчертана от общината. Ще бъдат поставени указателни табели и светофари специално за камионите, а Пътна полиция и общинската охранителна служба КООРС ще следят за реда и пропускането. Според предварителните изчисления там ще могат да се подредят близо 130 камиона. Ще се използва и локалното платно преди Дунав мост по бул.“България“, където ще изчаква освобождаването на граничния пункт от тирове, за да се пуснат следващите. Всичко това трябва да влезе в сила до две седмици.
Ще бъде изпълнено изразеното в подписка желание на жителите на Мартен и Сандрово камиони да не се редят на бул.“Тутракан“. Кметът на Мартен Димо Тонев прие решението с облекчение и подчерта, че най-после местните хора ще пътуват спокойно до и от града.
Това е частично, но най-доброто възможно в момента решение на проблема с тировете на Дунав мост. Окончателното преодоляване на проблема ще дойде с построяването на магистралата Русе-Търново, което обаче е мираж в бъдещето. По-реална стъпка е очакваното пускане на 6 допълнителни трасета на Дунав мост на румънска територия, с което се очаква пропускателната способност на границата значително да се увеличи.