2850 заявления за смяна на лични карти и 2166 молби за нови паспорти са приети в подразделенията на МВР в областта през януари. 2337 от заявленията за карти и 1779 от молбите за паспорти са приети на кръговото в Русе. Останалите са подадени в районните управления във Ветово, Сливо поле, Бяла и Две могили.
Бройките все още са малко, тъй като големият наплив от граждани се очаква след април, уточниха за „Утро“ от сектора за смяна на документите за самоличност. Оттам припомниха, че през тази година трябва да се сменят общо 33 136 лични карти и 16 722 паспорта, което означава, че през януари пред гишетата са се явили по-малко от 10% от хората, които трябва да си сменят документите за самоличност до края на годината. Това  обяснява и липсата на опашки пред сектора.
През тази година трябва да се подновят и 24 336 шофьорски книжки, но от КАТ все още няма информация за подадените заявления през януари.
Крайният срок за подаване на заявление за смяна на лична карта е 30 дни след изтичане на датата на нейната валидност, като това може да стане и преди това. Родители на дете, навършило 14 години, са задължени да подадат заявление за издаване на лична карта в 30-дневен срок от навършване на възрастта, като за целта трябва да се представи акт за раждане и копие от оригинала.
При неспазване на срока за издаване на лична карта или за подмяна на такава с изтекъл срок на валидност глобата е от 20 до 150 лева.
Работното време на сектор „БДС“ в сградата на ОДМВР е всеки работен ден от 8.30 до 17.30 часе без прекъсване. В районните управления звената работят от 8.30 до 12 часа и от 13 до 16.30 часа.