Любовен триъгълник между приятели, които редовно излизали и тренирали заедно, е в корена на отвличането и побоя над 28-годишния Велимир А., стана ясно вчера, когато прокуратурата поиска тримата ММА бойци Атанас Я., Иво Й. и Пламен П. да бъдат вкарани за постоянно в ареста с тежкото обвинение за отвличане. На този етап съдът прецени, че задържане заслужават само 27-годишният Атанас и 25-годишният Иво, а 27-годишният Пламен бе пуснат под домашен арест. Мерките могат да се обжалват.
„Глупав житейски казус, при който един ревнува жена от друг и приключил проблема с ошамарване“ и „разправия кой е прецакан от една жена“. Така двама от адвокатите на задържаните ММА бойци описаха ситуацията, заради която младите мъже са изправени пред съда. Съдът обаче обърна внимание, че подобни „прости житейски казуси“ са разписани в Наказателния кодекс и то облечени като престъпления, за които се предвижда затвор между 7 и 15 години. Още повече, че има данни и за втора отвлечена жертва, която може да донесе обвинения на спортистите. Положението им може да утежни и медицинската експертиза, ако докаже, че Велимир е със средна телесна повреда след нанесените удари. Отчетено бе още, че веднага след като усетили, че са затънали, бойците и техните близки опитали да манипулират Велимир и свидетели по делото, като дори предлагали пари, за да омаловажат и прикрият случилото се.
Като несправедливо нарочване на доскорошните си приятели, за което не му прави чест, пък определиха ситуацията групата приятели на спортистите, които проследиха непрекъснатото 4-часово заседание вчера.
Случаят е от 31 януари, когато Атанас, заедно с Иво и Пламен решили да се изяснят с Велимир във връзка с отношенията му с Йорданка Д. Отишли до сервиза, който държало семейството му и след уговорки по телефона му казали, че го чакат там. Той се отзовал. Атанас и Велимир започнали разправия, придружена със заплахи и обиди. Впоследствие, уж решили, че ще потърсят обяснения и от самата дама, замесена в любовния триъгълник и тръгнали с две коли - „Ауди“ и БМВ. Според защитата няма данни, че Велимир е натикан със сила и принуда в автомобила. Доказателство за това бил фактът, че баща му е бил в непосредствена близост и въобще не забелязал, че някой отвлича сина му. Докато тезата на обвинението е, че за да влезе в колата, Велимир е бил душен и стискан за врата със специални бойни техники. Така била сломена съпротивата му и нямал никаква възможност за адекватна реакция и отбрана. Самият той твърди, че дори изпаднал в безсъзнание 1 или 2 пъти. Колата впрочем карал приятел на Велимир - Любим П., за когото прокуратурата събира доказателства дали да не го посочи официално като втора жертва на отвличане. Велимир бил налаган и в колата, и след като бил закаран до жп линия, където отнесъл тежък „майсторски“ удар, който от раз му счупил носа и го повалил на земята. 
И съдът, и прокуратурата отчетоха водещата роля в отмъщението на Атанас, като го посочиха като инициатор на престъплението, с което предварително бил намислил как ще накаже Велимир. За това свидетелствала кореспонденцията му със замесената дама. 
На няколко пъти съдът укоримо отчете, че ММА бойците са използвали уменията си за физическа саморазправа и агресия, вместо да изберат законен начин за изясняване на възникналия проблем.
Адвокатите на Иво и Пламен на два пъти поискаха отвод на съдията с аргумента, че той е предубеден, противоконституционно обсъжда бъдещи евентуални обвинения срещу тях и предварително прави изводи за побоя, при условие че дори няма експертиза. Посочено бе, че един и същ съдия гледа мерките и на тримата младежи, който в същото време е присъствал и при разпита на свидетелите по случая, като се наведоха съмнения как така все той е избиран за всички тези действия от системата за случайно разпределение.
Иво и Пламен са осъждани и преди като съучастници - през 2016 година са направили самопризнания за разпространение на наркотици и са наказани условно. А сегашното им погазване на закона е в изпитателния им срок. Иво има и глоба за хулиганство. Те бяха задържани в нощта срещу понеделник при опит да преминат Дунав мост. Според защитата двамата били на авторали в Румъния.
Съдът отчете, че Пламен е с ниско участие в престъплението, като дори не е удрял Велимир, а напротив - на него се дължал фактът, че боят от страна на Атанас и Иво е спрял и не са му нанесени още удари. Ролята му била по-скоро да респектира Любим да не защитава своя приятел и да наблюдава отстрани.