Първият роман на френския литературен критик Ерик Ноло носи за заглавие името на Русе. Книгата „Русе“, която е издадена от френското издателство „Албер Мишел“, е любовен трилър, в който авторът разказва за драматичните отношения между българката Диляна и французина Серж, които след дълга раздяла предприемат неочаквано пътуване с автобус от София до Русе, за да се спасят от преследващата ги криминална група. 
„Идеята за първия ми роман датира отдавна, когато две години работих като учител в езиковата гимназия в Сливен. Тогава се влюбих във вашата страна. Посетих Русе, тъй като съм голям почитател на Елиас Канети, който е роден в този град и го е напуснал много рано, но казва, че годините, прекарани в Русе, са най-важните години в живота му“, разказва Ноло. 
В едно интервю журналист ми каза, че съм подходящ за поста министър на туризма на България, което много ме поласка, но това, което бих искал, е читателят да усети красотата на България, продължава авторът. И признава, че чувства страната ни като втора родина, която остава завинаги в сърцето му.
Романът предстои да излезе и на български език в превод на Красимир Кавалджиев - известен преводач от френски, който е бил ученик на Ерик Ноло в Сливен.