Всички ученици в Русенска област излизат в превантивна грипна ваканция до 7 февруари включително и първият учебен ден ще бъде на 10-и, реши вчера щабът за борба с грипа и острите респираторни заболявания.
От 13 до 30% от децата в СУ „Йордан Йовков“ и в гимназиите в Образцов чифлик и по механотехника отсъстват от часове. Във Ветово, Бяла, Две могили и в Сливо поле подрастващите с грип достигат до 43%. Това наложи щабът единодушно да гласува за принудителна ваканция, за да се спре разпространението на болестта при учениците, обясни председателят на щаба и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
Засега не е обявена грипна епидемия, тъй като данните показват, че болните са под 170 на 10 000 души население, а за епидемични мерки в град като Русе заболеваемостта трябва да е 248 на 10 000. Следващото заседание на специалистите е в понеделник. Тогава ще се разгледат данните от наблюдаваните лекарски практики и ще се реши дали да се обяви грипна епидемия, уточни д-р Николова.
Детските градини няма да бъдат затваряни, но сутрин ще има филтър и всички болни деца ще се връщат по домовете им. Същото се отнася и за разболял се човек от персонала в забавачката. 
В града върлуват три вируса - тип А /Н1N1/, познат като свински грип, по-старият вирус от същия вид H3N2 и тип Б - Виктория. Най-много са засегнатите деца до 4-годишна възраст, следвани от учиниците до 14 години.
В Русе обаче вече има една жертва на грипа. Това е 49-годишният полицай от Първо РПУ, който почина във вторник от получено усложнение вследствие на болестта.
В УМБАЛ „Канев“ досега са приети 10 болни от грип. Възрастна жена се лекува в Интензивно терапевтично отделение, без опасност от усложнения. В Инфекциозно отделение има 9 пациенти с грип тип А. Шест от тях са деца, останалите трима са възрастни. Болестта при всички е овладяна.
В УМБАЛ „Медика Русе“ няма пациенти с доказан грип. 
В Белодробната болница са заети 70 легла от пациенти с проблеми на белите дробове и пневмонии. От тях засега има доказан грип при около 5 пациенти, обобщи директорът д-р Светослав Дачев.