Двамата водещи на ежеседмичното шоу „Звонок“ по руската телевизия НТВ Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) погодиха номер на Хоакин Финикс и годеницата му Руни Мара, съобщава РИА „Новости“.

Те намерили телефона на Финикс и му позвънили. Първо започнали с комплименти за филма „Жокера“. В разговора се включил и „бащата на Грета“, който казал:

„Заради възрастта на Грета тя нямаше право да гледа този филм, но ние все пак ѝ позволихме“.

От името на Тунберг двамата шегаджии предложили на актьора и бъдещата му съпруга да участват в новосъздаден проект, наречен „Звездите спасяват Земята“. Приятелка на Вован и Лексус изиграла ролята на Тунберг и обяснила, че възнамерява да реализира този проект в сътрудничество с известни хора, а първият ѝ избор бил точно Жокера. Отговорът на актьора бил светкавичен – той се съгласил, обещал всяка възможна помощ и попитал какво конкретно да се направи. Мара отбелязала, че за тях двамата е жизнено важен въпросът с правата на животните, особено в селското стопанство.

След това фалшивата Грета попитала дали може да получи роля в продължението на „Жокера“. Изявила желание да изиграе влюбеното в героя момиче от комиксите на DC. Актьорът много харесал идеята и обещал да поговори с режисьора по въпроса. Последвала молба от „Грета“ да чуе смеха на Жокера. Финикс дълго се опитвал да го възпроизведе, извинил се, че е забравил как се прави, но накрая все пак успял.

В края на разговора фалшивите Грета и Сванте Тунберг започнали да говорят помежду си и да имитират домашно насилие, докато актьорите били на линия. Едва тогава Финикс разбрал, че е жертва на телефонна закачка.

„Това е номер, яко ни измамиха“, казва той на финала.

Пред руските медии двамата шоумени разказват, че телефона на Финикс са намерили чрез неговия агент. Избрали точно него, защото той е известен и силно отдаден на каузата екоактивист. Според Столяров идеята на Грета Тунберг да регистрира името си като запазена марка дошла именно след тяхната закачка с Финикс.

Кузнецов и Столяров не за пръв път погаждат подобни номера на известни хора. През 2015 г. те устроили телефонна шега на Елтън Джон, след което лично Владимир Путин се извинил на певеца с думите:

„Те са безобидни момчета, но това не ги извинява“.

През 2016 г. тяхна жертва станал Реджеп Ердоган, на когото се представили като Пьотр Порошенко и Арсений Яценюк.