Над 70% от руснаците продължават да смятат, че живеят във велика държава, и този показател остава трета година в тази зона - най-високата за последните 20 години, откакто социолози от "Левада център" задават този въпрос.

 

Национално представителното проучване от 12 - 18 декември 2019 г. показва, че 71% от участниците отговарят положително на въпроса "Смятате ли, че днес Русия е велика държава?". Предоставено им е да посочат само един избор от "Определено да", "По-скоро да", "По-скоро не", "Определено не" и "Трудно ми е да отговоря".

 

Отговорилите с категорично "Да" малко са намалели от 35% през през 2018 г. на 32% сега, а следващият избор "По-скоро да" е предпочетен от 39% (срещу 40%) година по-рано.

 

Лекото понижаване с 4 процентни пункта на положителните отговори е незначително, рано е да се говори за някаква низходяща тенденция и вероятно по-скоро отразява някои трудности, които Москва имаше с Украйна и Беларус по време на допитването, коментира политологът Александър Пожалов пред РБК. "Ако през 2020 г. в американските избори отново разиграят картата за руската намеса, то представите на руснаците, че държавата им е велика, отново ще се засилят."

 

Пожалов обяснява още, че повечето анкетирани не представят собствени оценки на случващото се в страната, а възпроизвеждат информационния образ за възприемането на Русия по света от лидерите и елитите на другите държави. "В тази интерпретация и международните санкции се възприемат като признание за новата роля на Русия като бореща се със Запада. От тази гледна точка са напълно обясними рекордно високите показатели от последните 3 години."

 

Въпросът се задава от "Левада център" от 1999 г. насам през обикновено ноември или декември. Най-ниският показател е бил през 2005 г. (31% "за" велика държава, от които само 7 пункта са били категорично убедените) и до 2014 г. винаги е оставал под 50%. След анексирането на Крим и войната в Украйна следва скок на национално самочувствие - 65% казват "Определено да" и "По-скоро да".

 

 

Руснаците смятат, че ги санкционират, защото са велика държава

 

 

В допитването от декември е включен и въпрос как руснаците си представят отношенията с Беларус. Почти една четвърт отговарят, че трябва да има обща държава с беларусите - 13 са за по-тесен съюз с единно ръководство, а други 10% се обявяват за сливането на страната с Русия. Най-голямата група обаче (44%) е са засилено икономическо сътрудничество, а 29% - за запазване на отношенията в сегашния им формат.

 

Пожалов смята, че това отразява осъзнаването от руснаците на цената, която плащат от въвличането в продължителен конфликт в Украйна и нежеланието им да правят жертви в развитието на собствената си страна, за да платят поддържане икономиката на съсед и евентуалното му поглъщане.

 

Няма и много сигнали напоследък, че президентът Александър Лукашенко се движи в такава посока. Напротив, в очите на руснаците той брани интересите на страната си. След поредните неуспешни преговори за цените за доставки и пренос на руски петрол през Беларус днес страната обяви, че повишава тарифите на транзит с около 6%.