Световният №5 Доминик Тийм отстрани Рафаел Надал след страхотна битка на четвъртфиналите на Australian Open.

Австриецът се наложи над испанеца с 3:1 сета – 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(6) след 4 часа и 10 минути игра на централния корт.

Всички очаквахме сериозна битка между двамата и получихме един тенис спектакъл още в първия сет. Надал проби за 3:5 при това на нула, след което и сервираше за спечелването на сета. В следващият гейм испанецът пропусна сетбол, а Тийм при третата си възможност за пробив успя да пробие и намали до 4:5. Стигна се до тайбрек, в който Надал успя да спечели първите две точки. Впоследствие световният №1 успя да спечели само още една точка в тайбрека, а Тийм го затвори след 7:3 точки.

Във вторият сет, отново световният №1 проби пръв, като този път това стана при 2:3. Последва размяна на геймове, след което Тийм проби и изравни за 4:4. Отново се стигна до тайбрек, в който австриецът спечели първите 4 точки, след което Надал на свой ред изравни. Обаче последваха нови три точки за Тийм и това означаваше, че той взима сета а с това и повежда комфортно с 2:0 сета.

В третият сет Надал проби в десетия гейм, с което испанецът намали разликата до 2:1 сета.

В четвъртият сет австриецът проби за 2:1, и сервира за мача при 5:4, но Надал показа страхотната си класа и успя да изравни при 5:5. Малко след това световният №5 вкара мача в тайбрек и успя отново да го спечели, след като пропусна два мачбола. Но при третият мачбол, Тийм успя да затвори мача.

Така Тийм за първи път е след най-добрите четирима в Мелбърн, а на полуфиналите той ще срещне Александър Зверев, който по-рано победи Стан Вавринка с 1:6, 6:3, 6:4, 6:2.

Надал може да загуби първото си място в ранглистата още утре. Ако Новак Джокович успее да победи Роджър Федерер, то сърбинът ще стане водач на световната ранглиста.