Australian Open, осминафинал
Рафаел Надал – Ник Кирьос 6-3 3-6 7-6(6) 7-6(4)

Рафаел Надал и Ник Кирьос изиграха осминафинален двубой на Australian Open, който беше истински подарък за феновете на тениса, а победител в него е световният №1. Шампионът в Мелбърн от 2009 г. надделя с 6-3 3-6 7-6(6) 7-6(4), за да запише 65-ата си победа в турнира и 12-ото си участие във финалната осмица.

Двубоят много напомни на последната им среща от Уимбълдън 2019, когато си размениха по сет, преди Рафа да надделее в тайбрек и впоследствие да затвори мача в четири сета. Сега именно тайбрекът в третата част се оказа най-важен за изхода – там испанецът надделя в ключовите моменти и постигна пета победа над австралиеца от общо осем мача помежду им.

19-кратният шампион от Големия шлем продължава участието си на четвъртфиналите, където го чака Доминик Тийм. По-рано днес световният №5 надигра Гаел Монфис.

Надал започна двубоя с труден сервис гейм, но впечатли с минаващ удар по правата и технична игра на мрежата. Веднага стана ясна и стратегията на 19-кратния шампион от Шлема при посрещане – да очаква началните удари на Кирьос на 3-4 метра зад основната линия. Тази тактика сработи още в четвъртия гейм, когато Рафа получи и два подаръка от Ник след грешки от бекхенд и проби за 3-1.

С напредването на първата част световният №1 намери ритъма си, а нещата за него вървяха по план – в собствените си подавания скъсяваше разиграванията с бързи комбинации, а от посрещане влизаше в по-дълга размяна на удари, неутрализирайки до голяма степен сервисите на Кирьос.

Надал спечели 89% от точките на първи начален удар при 73% успеваемост, а австралиецът – само 29% на втори. Така Рафа завърши сета комфортно с 6-3.

Световният №26 не намери ритъма си и след почивката. Той изостана с 15-40, а макар да се измъкна на първо време, испанецът стигна до нов брейкбол след форхенд уинър по правата. Геймът продължи още няколко минути и все пак Кирьос поведе.

Световният №1 контролираше разиграванията и впечатляваше с бекхенда си, но в четвъртия гейм направи цели три непредизвикани грешки. Ник усети своя момент и размина Рафа от форхенд, с което материализира първата си точка за пробив в мача, за да поведе с 3-1 и да получи необходимото вдъхновение.

Грешките на 19-кратния шампион от Големия шлем продължиха, а Кирьос започна да излиза на мрежата, да играе по-стабилно от форхенд и така не даде повече шансове на опонента да се върне в частта. Реализира два поредни аса и по този начин върна паритета – 6-3.

Третият сет започна да се играе точка за точка и гейм за гейм, а при 4-3 Надал стигна отново до точки за пробив след дълга пауза. Завърши минаващ удар от форхенд по правата и си осигури „скрит“ сетбол, но сервисите на Кирьос го измъкнаха.

Същото се случи с шампиона от 2009 г. в следващото му подаване, когато австралиецът на няколко пъти стигаше до дюс след дълги и напрегнати разигравания. Ник, от своя страна, отработи добра стратегия със сервиси по диагонала и волета от бекхенд в опразнения корт, а по този начин вкара сета в тайбрек.

Дългият гейм бе повече от драматичен – Надал поведе с 5-3, но допусна две грешки от форхенд. Световният №26 обаче изпълни втори сервис със силата на първи и допусна двойна грешка, която даде сетбол на Рафа. И испанецът обаче върна жеста със същото. Все пак световният №1 завърши от форхенд, а после се възползва от грешка на Кирьос и поведе в частите със 7-6(6).

Оттам насетне всичко тръгна в правилната посока за 19-кратния шампион от Големия шлем. В третия гейм той размина от бекхенд съперника, после австралиецът допусна непредизвикана грешка, а накрая и двойна, за да сдаде подаването си на нула и да изостане с 1-2.

Надал сервираше за победата при 5-4, но допусна двойна грешка и изостана с 15-40. Първият брейкбол бе спасен след грешка на Ник, но след това 26-ият в света изигра мощен форхенд и остана в двубоя, изравнявайки геймовете.

Последваха две поредни непредизвикани грешки на Кирьос, а още една даде преднина на Рафа от 40-15. Ник обаче излезе на мрежата и се измъкна, принуждавайки съперникът да сервира за оставане в частта. Матадора го направи, губейки само точка и сетът щеше да се реши в тайбрек.

Дългият гейм започна с непредизвикана грешка на австралиеца, но минипробивът беше върнат още в следващата точка след добре изградено навлизане в корта. При 3-4 Кирьос реши да разнообрази с къса, но изпълнението му беше далеч от задоволително и резултатът стана 3-5. Намали разликата с поредица от мощни форхенди, но все пак Надал отново имаше възможността да сервира за победата. Начален удар в тялото донесе два мачбола на испанеца и още първият бе реализиран.