Хотелиери, ресторантьори и представители на малкия и средния бизнес блокираха движението покрай парламента. Те излязоха на протест срещу наредба на финансовото министерство за онлайн отчитането на касовите апарати. То трябваше да влезе в сила от 31 януари, след като преди това четири пъти разпоредбата беше отлагана.

В крайна сметка във вторник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че онлайн отчитането на касовите апарати ще се забави с още 6 месеца заради недоволството на представители на бизнеса, към което се присъединиха и общопрактикуващи лекари. Нареждането за отлагането дойде от премиера Бойко Борисов. Беше обявено още, че протестът на ресторантьорите и хотелиерите, планиран за сряда, ще се отложи.

Въпреки това пред парламента се събраха стотици недоволни от наредбата. Повечето от тях са облечени с жълти жилетки.

След като протестираха пред парламента, недоволните се отправиха към Министерския съвет.

В неделя те вече имаха символичен протест и сервитьорите бяха облечени с жълти жилетки в заведенията.

Първоначално министърът на финансите нямаше намерение да отстъпва за пореден път пред недоволството от промените в наредбата.

"Какви компромиси? Влизането в сила се отлага от 2018 г.", отвърна той сутринта във вторник на журналистически въпрос.

След последвала среща с представители на бизнеса, Горанов посочи, че "с неудоволствие ще кажа, че аргументите им, а и такова е настояването на министър-председателя, за удължаване на срока за влизане в сила на специализирания софтуер за управление на продажбите с шест месеца".

В следващите три месеца ще се проведат интензивни разговори и с Националната агенция по приходите, за да се изяснят неяснотите около наредбата и да се отчетат спецификите на този бранш. Ще се прецизира редът за запечатване на търговски обекти при открито нарушение с издаването на касовите бележки.